Haber/ Didar DEMİRCİ

Aile hekimleri, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi talebiyle aylardır mücadele veriyor. Yönetmeliğe ilişkin Emeğin Sesi’ne konuşan İzmir Tabip Odası Sekreteri Nuri Seha Yüksel, sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, “Sağlık Bakanlığı doğru yönetilemeyen pandeminin etkilerini azaltmak için çözüm üretmek yerine sağlık çalışanlarını sıkıntıya sokan uygulamaları devreye sokuyor” diye konuştu.

ÖZELE YÖNLENDİRİLECEK

Yeni yönetmeliğin birkaç yönden değerlendirilmesi gerektiğine değinen Yüksel, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda bir aşama daha gerçekleşiyor. ‘Hastalık Yönetim Platformu’ adı altında, gerekçesi kronik hastalık takibi olarak gösterilen uygulama ile aile hekimlerinin tedavi süreçlerini takip edemediği hastayı hastaneye yönlendiren bir durumla karşılaşıyoruz. Bu vatandaşın hem şehir hastanelerine hem de özel sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesine neden olacak. Yani müşteri oluşturulacak. Bu uygulama ile ASM'de (Aile Sağlığı Merkezi) yapılması mümkün olmayan işlemler nedeni ile birinci basamağın işlevselliği azalacak, sadece kayıt işlemi yapan yerlere dönüşecek” şeklinde konuştu.

CEZA VE ZULÜM YÖNETMELİĞİ

Aile hekimlerine bu sistem üzerinden pozitif performans adı altında ödenek yapılacağı konusunda sosyal medya üzerinden açıklamalar yapıldığını dile getiren Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlarımız karşısında, bırakıldığımız onur kırıcı bir yöntemin seçilmiş olması üzüntü verici. Bu yönetmelik; şeffaf yönetilmeyen pandemide bazı gerçeklerin dile getirilmesi hekim sorumluluğunda olmasına rağmen sözleşme feshine kadar giden bir durum yaratıyor. Yetki devirleri, yeni oluşturulan komisyonlarla iş barışının bozulmasına ve iş güvencesinin bir yöneticinin iki dudağının arasından çıkacak söze bağlı olması, bizleri kaygılandırıyor. Entegre hastanelerde çalışan aile hekimlerine, 'eğer başına bir şey gelirse ve ölmediysen, hasta ya da yaralanmış değilsen, kötü bir durumla da karşılaşsan 5 gün nöbete gelmezsen sözleşmeni feshederiz' deniyor.”

YENİDEN ELE ALINMALI

Öte yandan aile hekimlerinin ödeneklerinde ciddi kesintilerin olduğuna vurgu yapan Yüksel, “Yıllardır aile sağlığı çalışanları daha iyi şartların oluşacağı yönetmeliği beklerken karşılaştıkları bu haksızlık ciddi motivasyon kaybı yarattı. Tükenmişliği en üst düzeyde hisseden sağlık çalışanları ile pandemi mücadelesinde nasıl bir başarı beklediklerini merak ediyorum. Bu yönetmeliğin bir an evvel geri çekilmesini ve sağlık emek örgütleri ve meslek örgütleriyle bir araya gelinerek durumun değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.