Haber/ Didar DEMİRCİ

Belediye şirketlerinde işe başlayacak kişilerde "arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılması" kriteri nedeniyle 20 Ekim 2020'de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde çalışan toplam 16 işçi işten çıkarılmıştı. Kod 29’la işlerine son verilen 16 işçi günlerdir İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yapıyor. Ancak oturma eyleminin ve de yapılan görüşmelerin bir çözüm getirmemesi üzerine kendi kararıyla 8 Mart günü açlık grevine başlayan Orhan Yıldız, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Yıldız, “20 Ekim 2020’de işten çıkartıldık. Ben kendi idaremle açlık grevine başladım. Belediye tarafından olumlu adım göremediğimiz için hatta tam tersine gelinen noktada en başa sardırdığı için açlık grevi kararı aldım. Bizlere çözeceğiz ama ne zaman çözeceğiz belli değil demeye başladıkları için benim açımdan artık kaçınılmaz olmuştu bu açlık grevi. Ben İZENERJİ şirketinde 8 ay boyunca şoför olarak çalışıyordum. 8 ay sonunda bizi şirket merkezine çağırıp elimize bir tane belge tutuşturmak istediler, belgede de güvenlik soruşturmasının olumsuz geldiği nedeniyle işimize son verdikleri söylendi” diye konuştu.

Öte yandan Yıldız, güvenlik soruşturmasında sonucunda işten atılmalarına gerekçe olarak eyleme ve basın açıklamalarına katılmalarının gösterildiğini iddia ederek, “Biz sendikalı işçileriz. Tabi ki basın açıklamasına ve eylemlere katılacağız. Ancak bu konuda suçlanıp işten atıldık. Tamamen yoruma dayalı, sübjektif bilgilerle böyle bir uygulama yapıldı. Bu haksız, hukuksuz uygulamanın ortadan kaldırılmasını talep etmek kadar doğal bir şey yok! Ayrıca CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’de haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldığımızı söyledi. İşimize geri dönene kadar açlık grevine devam edeceğim” dedi.