Haber/ Didar DEMİRCİ

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan gelecek cevabı beklediklerini dile getiren Nakliyat İş Ege Bölge Temsilcisi Zeki Olkun, “Yemek Sepeti, sadece örgütlenmemizin sürecini uzattı” dedi

Pandemi sürecinde hemen hemen tüm ihtiyaçlarımızı internetten karşılamaya başladık. Bu süreçte, internet üzerinden alışveriş yapılmasına imkan sağlayan ve anında kapımıza kadar getiren firmalara talep arttı. Artan talep karşısında büyüyen firmalar, işçi alımlarını da fazlalaştırdı. Bu alanda gün geçtikçe büyüyen köklü firmalardan Yemek Sepeti ise sendikal örgütlenme içerisinde bulunan işçileriyle gündemde. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası’nın (Nakliyat İş) örgütlenme faaliyeti, işverenin işçilerin çalıştığı iş kolunu değiştirmesiyle askıya alındı. Konuya ilişkin Nakliyat İş Ege Bölge Temsilcisi Zeki Olkun, “Üye işlemlerimizi bitirmek üzereydik. Biz örgütlenmeye başladığımızda Türkiye genelinde Yemek Sepeti’nde 6 bin 200 kişi çalışıyordu. Şimdi 8 bine doğru büyüyor. İş veren yasada sendikal faaliyetin devam ettiği yerde iş kolu değişikliği olmamasına rağmen, bile bile iş kolunu değiştirdi. Yani biz tam çoğunluğu sağlayıp Bakanlığa başvuracağımız zaman böyle bir girişimde bulundu. Ama biz çalışmalarımıza devam edip, örgütlenmeyi sürdürüyoruz” diye konuştu.

İş kolu değiştirildi

Yemek Sepeti patronlarının yapmış olduğu iş kolu değişikliğinin yasal olmadığına dikkat çeken Olkun, “İş kolu değişikliği nedeniyle Bakanlığa itiraz ettik. Bu konu müfettiş incelemesinde, sonucunu bekliyoruz. Taşıma iş kolunda olan işçiler, Yemek Sepeti patronlarının yapmış olduğu değişiklikle ticaret büro iş koluna geçirildi. Çalışanların yüzde 60’ından fazlası kurye olduğu için taşıma iş kolunda olmaları gerekiyor. Sendikal yetki için yüzde 40 örgütlü olmamız gerekiyor, yani 2 bin 400, 2 bin 500 gibi bir üye ile çoğunluğu oluşturabiliyorduk. İş kolu değişikliğinden önce 2 bine yakın üye yapmıştık. Yetki almak için 400-500 üye yapmamız yeterliydi. Baktılar ki örgütlenmemizi engelleyemiyorlar hileyle hurdayla, sahte evraklarla iş kolu değişikliği yaparak engellemeye çalıştılar. Ama başaramayacaklar, sadece örgütlenme süremizi uzatmış oldular” ifadelerini kullandı. İşverenin örgütlenmeyi engellemek için HAK İŞ’e bağlı büro iş kolunda bir sendikayı devreye sokmaya çalıştığını dile getiren Olkun, “Ama bu da işçiler tarafından kabul görmedi. Bu konuda işçilere de el altında baskı uygulandı. İşverenin yönlendirmeye çalıştığı sendikaya rağbet yok” açıklamasını yaptı. Sürecin uzaması nedeniyle işçilerin mağdur olacağına dikkat çeken Olkun, “Bu ülkede Cumhurbaşkanı'nı bir günde seçebiliyorsun ama işçilerin sendikalı olması aylar yıllar sürüyor. Bürokrasi yavaş işlediğinden sonucu ne zaman alırız bilemiyoruz. Bu süreçte olan işçiye oluyor. Ama biz bu konuyu bitireceğiz, başaracağız” dedi.

Sendikalaşmaları şart

Yemek Sepeti’nde çalışan işçilerinin çalıştığı iş kolu nedeniyle sendikalı olmalarının bir çok fayda sağlayacağının altını çizen Olkun, sendikal örgütlenmeyle iş güvencesi sağlanırsa, işçinin geleceğe güvenle bakabileceğini vurguladı.