Haber/ Didar DEMİRCİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarına yüzde 5.75 oranında zam yapıldı. Açıklanan rakamların doğruluğunun tartışılır olduğunu savunan Tüm Yerel Sen Genel Başkanı Tamer Yiğit, “TÜİK verilerinde; temel ve zorunlu ihtiyaçlar bakımından sepetteki ağırlıklarına bakıldığında, gıda ve alkolsüz içecekler yaklaşık yüzde 23, giyim ve ayakkabı yaklaşık yüzde 7, sağlık yaklaşık yüzde 3, ulaştırma yaklaşık yüzde 16, haberleşme yaklaşık yüzde 4, konut yaklaşık yüzde 15 olduğu görülmekte, zorunlu ve temel ihtiyaçların sepete yansıyan ağırlığının sadece yüzde 68 dolayında olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısı ile TÜİK tarafından açıklanan istatistiklerin temel ve zorunlu ihtiyaçlar noktasında kamuoyu nezdinde orantısal ve yaklaşık olarak yarı yarıya düşük ölçekte sonuçlar verdiği görülmektedir” dedi.

Kamuar da hesapladı

TÜİK rakamları yerine Birleşik Kamu-İş’in Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, Ankara’daki pazar ve marketler fiyatlarından her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının 2020 yılı Haziran ayı sonuçlarından örnek veren Güler, “Sadece gıda sepeti için harcanan para son bir yılda (Haziran 2019’a göre) yüzde 26.5 oranında artmış ve 12 aylık ortalama fiyatlara göre artış ise yüzde 36.5 olarak hesaplanmıştır” diye konuştu. Güler, pandemi döneminde seyahat kısıtlamaları ve tekli koltuk uygulamaları nedeniyle bilet tavan fiyatlarının 500 lira olduğunu hatırlatarak buna karşılık TÜİK’in mayıs ayında otobüs bileti fiyatlarını sadece 77 lira olarak ele aldığını söyledi.

Kaşıkla verip kepçeyle aldılar

TÜİK'in rakamları ile "yaşanan gerçek" arasında yaklaşık yüzde 50'lik fark olduğunun altını çizen Güler, “Bu durum hem emekçileri hem de vatandaşları ekonomik, mali ve sosyal yönden çok büyük zararlara uğratmaktadır. Bunların üstüne bir de yılın yarısına gelindiği için kamu emekçilerinin yüksek vergi dilimine girmesi nedeniyle maaşlarından fazladan vergi kesintisi yapılmaktadır. Yani verilen bu şaka gibi zam da vergiye gitmekte, kaşıkla verilen kepçeyle geri alınmakta ve emekçilerin cebine zam adına hiçbir şey girmemektedir” dedi.