Haber / Didar Demirci

Asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi konusunda tartışmalar sürüyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağı yönünde yeşil ışık yakmıştı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 2022 yılı asgari ücreti belirlenirken DİSK’in talep ettiği 5 bin 200 lirayı hatırlatarak, “Biz bu günleri görmüştük” dedi.

MUTLAKA GÜNCELLENMELİ

Haziran ayında Asgari Ücret Komisyonunun tekrar toplanması gerektiğini ve bu kez ülke gerçekleri gözetilerek asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini aktaran Sarı, “Biz 5 bin 200 net dediğimizde yoksulluk sınırı 10 bin 500 liraydı. Bugün yoksulluk sınırı 15 bin 600 lira. Doğal olarak 5 bin 200 lira dememizin sebebi bir ailede iki fert çalıştığında 10 bin 400 lira yapıyordu. Şu anda asgari ücretin tekrar güncellenerek insanların yaşam standartlarının yükseltilmesini mutlaka ve mutlaka sokakta alanda ve her platformda bunu dile getirmek zorundayız. Artık insanlar ev kirası ödemekten, elektrik ve doğalgaz zammını ödemekten yaşamı çekilmez hale geldi. Şimdi biz diyoruzki bugün bürokraside 5’li 10’lu maaş alanlar 4 bin 250 lirayla yaşamını sürdürmeye çalışan insanların maaşına karar vermesin” sözlerini kaydetti. Asgari ücretin yanı sıra 2 bin 500 lira alan emekli maaşlarının ve emekli ikramiyelerinin de güncellenmesi gerektiğini aktaran Sarı, “Devlet burada taşın altında elini sokmalı. Şu anda yoksulluk sınırı 15 bin lira. Bir evde 2 asgari ücretli çalışırsa o yoksulluk sınırı yakalayacak rakam kadar olmalı. Yani 7 bin ile 7 bin 500 arasında bir rakam kadar olmalı” ifadelerini kullandı.

AKP'den asgari ücret açıklaması

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, asgari ücrete ek zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya, şöyle karşılık verdi:

"Asgari ücretle ilgili de inşallah değerlendirmeler yapılarak yılın ikinci yarısında, 1 Temmuz'da memur ve emeklilerimize biliyorsunuz bir maaş artışı söz konusu olacak. Hem enflasyon artı yüzde 6 ilave, bununla beraber bir refah payını da içine alacak şekilde temmuzda memur ve emeklilerimize bir maaş düzenlemesi yapılacak. Bu bağlamda asgari ücretli kardeşlerimizin durumu da ele alınarak bu değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu yılın ilk yarısına kadar inşallah 3600 ek gösterge ile ilgili kanuni düzenlemenin de çıkacağını buradan ifade etmek isterim. Her türlü mali düzenlemelere ilişkin hususlar gündemimizdedir."