Haber/ Didar DEMİRCİ

Uzun zamandır gündemde olan ve geçtiğimiz haftalarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasaya ilişkin açıklamalarda bulunan DİSK’e bağlı Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, işverene önemli teşvikler sağlayan, işçiye sözleşmeli çalışmanın kapılarını açan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin meclis gündemine getirilmeden önce ve getirildiği gün Türkiye’nin her yerinde, örgütlü oldukları alanlarda, ‘yasa tasarısı yasallaşmasın’ diyerek mücadele ettiklerini hatırlattı.

Yasanın çoğu kez, farklı isimlerle gündeme getirilerek, yasalaştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Saral, “Yasanın özü itibari ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik hak kayıplarının yaşanacağı belirli süreli çalışmaların önündeki şartları kaldıran tamamen köle düzeninin inşasının yaratılacağı ve bir sonraki hamlelerininse diğer işçilerin kıdem tazminatlarının fona devredileceği geçmişten bugüne direne direne kazandığı, geliştirdiği, savunduğu ve bizlere emanet ettiği bu temel hakları gasp etme telaşı içine düştüler sermayeye hizmet etmek için kendilerine kaynak aktarmak için değişik isimlerle 18 yıllık AKP iktidarı döneminde çoğu kez gündeme getirip yasallaştırmaya çalıştılar” diye konuştu.

“Kalemizi teslim etmeyeceğiz”

Ülke gündeminde pandemi, deprem, pahalılık, işsizlik gibi çözülmesi gereken birçok konunun olduğunu söyleyen Saral, “Yangından mal kaçırırcasına torba yasayı yasallaştırmaya çalışan iktidara karşı meclis gündemine geldiği günden itibaren, DİSK olarak hayatı, sınıfı örgütleyerek iş yerlerinde, alanlarda, meydanlarda direniş olduk son kalemizi teslim etmeyeceğimizi söyledik, son uyarımızı yaptık, genel grev genel direniş dedik. Sınıfın sesini DİSK’in sesini kısamazlar, kısamayacaklar. Bizlerin direnişte olması, sesimizin en yüksek perdeden çıkması, iktidarı bir kez daha geri adım attırdı. Torba yasadaki köle düzeni teklifini geri çektiler. Her seferinde tekrar tekrar karşımıza adını değiştirerek getirdikleri emekçilerin haklarını gasp edecek düşüncelerini bir daha akıllarına getirmesinler. Çünkü biz emekçiler direniş olur, mücadele örer, kıdem tazminatlarımızı gaspına izin vermeyiz. Torba yasadaki emeğe yapılan saldırıyı bir kez daha geri püskürtmenin gurur ile örgütlü olmanın, salon sendikalarının değil, alanda mücadele eden sendikanın önemi bir kez daha ortaya çıkarmıştır” şeklinde konuştu.