Haber/ Didar DEMİRCİ

Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, Türkiye haritasının kırmızıya boyandığını dile getirerek, “Aşıdan net bahseden yok. Yüz yüze eğitimler devam ediyor. Okullar açıldıktan sonra vaka sayısı artı. Yani kafelerin açılması mesele değil. Kafelerden ziyade okulların açılması neden oldu” diye konuştu. Beyazadam, okulların kontrolsüz bir şekilde yüz yüze eğitime başlamasının sonuçlarını çektiğimizi dile getirerek, öğretmenlerin aşılanması konusunda ve yüz yüze eğitime başlanmadan önceki Eğitim Sen taleplerini hatırlattı.

Söz konusu toplum sağlığı

15 Şubat 2021 itibariyle köy okullarının yüz yüze eğitime başladığını hatırlatan Beyazadam, “Okullarda önlem almadan aşamalı olarak açtılar. Şimdi aşı sıralamasında eğitimciler, ikinci grubun yedinci sırasındayken, yani henüz daha öğretmenlerin aşılanmasına başlanmamışken bu şekilde sonucun çıkması bizi şaşırtmadı. Defalarca uyarıda bulunduk. Aşılama başlamadan 15 Şubat’ta köy okullarını açtılar. Doğal olarak orada da vakalar görülmeye başladı. Şu anda yaratılan öğretmenlerin aşılandığı algısı yanlış. Köy kollarındaki öğretmenlerin toplamda iki doz aşılanma süreci tamamlanmadı. Böyle bir durumda Mart başı itibariyle tüm okullarda yüz yüze eğitime başlanması sayıların bu hale gelmesinin önemli bir nedenidir. Özellikle toplum sağlığı açısından değerlendirildiğinde öğretmenler aşıyı kendileri için değil toplum sağlığı için istiyor. Kaldı ki bakanlıktan yapılan açıklamalarda aşının, aylar öncesinden geldiğini, var olduğunu, aşı problemi olmadığını, eğitim öğretimde yer alan herkesin aşılanacağı söylemelerine rağmen sonuç bu oldu. Doğal olarak bu tablonun sorumlusu da kendileridir” diye konuştu.

Veliler tedirgin

Yüz yüze eğitim konusunda öğrencinin okula gidip gitmemesi kararını velinin verdiğini hatırlatan Beyazadam, “Velilerde bir tedirginlik var! Veliler, çocuklarını yüz yüze eğitime göndermek istemiyor. Bunun için dilekçe veriyorlar. Bu halde öğrencilere sınav gibi bir dayatma uygulanıyor. Son bir ayda hem birinci dönemin sınavları, sorumluluk sınavları hem de mazeret sınavları yapıldı. Bugünlerde okullarda ikinci dönem sınavları yapılıyor. İkinci dönemin sınavlarının yapılması bütün sınıf seviyelerinin okula çağrılması anlamına geliyor. Bunların hepsi vaka sayılarının artmasına neden oluyor” dedi. Beyazadam, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yapılan son açıklamada, ramazan ayında özellikle kafelerin ve benzeri yerlerin kapatılmaya çalışılması sanki kafelerden kaynaklı vaka artışı oluyormuş gibi bir algı oluşturuyor. Oysa burada kafelerden ziyade kapalı ortamlarda, özellikle çok kişinin bulunduğu sınıf ortamları etken. Bu noktada vaka artışında burayı görmek lazım. Biz bakanlığın vaadi olan aşıyı talep ediyoruz. Bu konuda aşının nerede olduğunu da bakanlığa soruyoruz. Okullarda tedbir alındığı falan yok. En önemli tedbir bilim kurullarının söylediği aşılamadır. O aşılamanın yapılmaması en büyük tedbirsizlik.”