Haber/ Didar DEMİRCİ
İkinci öğretim olarak eğitim gören öğrenciler, pandemi sürecinde uygulamaya giren uzaktan eğitim sürecinde okula gitmediklerini ve bu nedenle akşam da ders görmediklerini vurgulayarak, harç ödemelerinin de bu süreçte kaldırılmasını istedi. Sosyal medyada da konuya ilişkin tartışmayı #harcödemekistemiyoruz ‘hashtag’yle paylaşan öğrenciler uzaktan eğitimi birinci öğretimdeki öğrencilerle beraber aldıklarını ve tek farkın onların para ödemediğini dile getirerek, 'hani eşitlik' diye sordu.

Acil önlem şart

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, bu konuda öğretmen ve öğrencilerin aynı tarafta olduğunu dile getirerek, bu sorunu Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) çözmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bozdoğan, üniversitedeki öğretmenlerin bilimsel çalışmalara katkı sunduğunu, bu konuda öğrencilere sundukları derslerin içeriklerini belirlediklerini hatırlatarak, öğretmenlerin maaşının tartışmaya açık bir durum olmadığını söyledi. Bozdoğan “Kamunun kendisi bu konuda ücretlere el atmalı. Öğrencilerin masraflarını kamu karşılamalıdır” diye konuştu. Bozdoğan, ayrıca YÖK’e de çağırıda bulunarak, “YÖK’ün bu konuda ikinci öğretimlerden ücret alınmayacağına dair hızlı bir şekilde karar alması gerekiyor” dedi.

İktidarın rant kapsı

Eğitimin ve sağlığın ücretsiz olması gerektiğini yıllardır savunduklarını dile getiren Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Üniversiteler ve KYK Şubesi Başkanı Kıyasettin Yasa ise, “Yüksek miktarda harç alıyorlar. Harç tamamen kaldırılmalıdır. Şu anda uzaktan eğitimle okulların masraf olarak gösterilen kalemleri azaldı. Öğrenci arkadaşlarımız bu konuda çok haklılar. İktidar bu alanları rant kapısı olarak gördüğü için şu an bu şekilde bir durumla karşı karşıyayız. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının bedelini işçiye, emekçiye ve onun çocuğuna ödetiyorlar” diye konuştu. Yasa, ayrıca bu dönemde harç paralarına zam yapılmasının da yanlış olduğunu dile getirdi.