Haber/ Didar DEMİRCİ

Meslek odalarının yasalarında değişiklik yapılacağı konusunun gündeme gelmesine tepkiler dinmiyor. Bu mevzuat değişikliğini iyi niyetli karşılamayan meslek odaları, durumu yetkisizleştirme olarak nitelendiriyor. Boralar eylem kararı alırken TMMOB İzmir İl koordinasyon Kurulu Sekteteri Melih Yalçın da yapılmak istenen değişikliğe ilişkin görüşlerini paylaştı. Hükümetin meslek odalarına ilişkin mevzuat değişikliğini gündemi değiştirmek için ortaya attığını da ifade eden Yalçın, "Diyanet İşleri Başkanı’nın LGBTQ+ hakkındaki söylemleri ve buna karşılık Ankara Barosu’nun tepki göstermesi bu sürecin tetikleyicisi olmuştur. Baronun tepkisine karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meslek odalarıyla ilgili yeni düzenlemeden söz etmeye başladı. Ancak henüz ortada bir yasa taslağı yok! Cumhurbaşkanı’nın söylemleri, Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı rapor ve geçmişten beri süregelen bu tarz girişimlerden yola çıkarak tepkimizi gösteriyoruz” dedi.

Kamuoyunu yokluyorlar

Yalçın, meslek odalarının hazırladıkları raporlarla hükümete eleştirel tavırla yaklaşmasının iktidar tarafından hazmedilemediğini belirterek, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) hazırladığı bir rapora dikkat çekti. Yalçın’a göre DDK’nın hazırladığı raporda özellikle “Kişilerin bulunduğu mesleğe bağlı odalara kayıtlı olması şartı ve meslek odalarının devlet tarafından denetlenememesi” konularının altının çizildiği ve bu noktalardan yola çıkılarak meslek odalarının yasalarında değişiklik yapılmasının planlandığını kaydetti.

Hükümetin ayrıştırıcı dili çok kullandığını ifade eden Yalçın, “Bu sadece meslek odalarına yapılan bir saldırı değil, aynı zamanda kamuoyuna da yapılan bir saldırıdır. Ekonomik kriz nedeniyle oy kaybetmemek için gündem değiştirmeye çalışıyorlar. Yasaların antidemokratik olarak değiştirilmesini istemiyoruz. Şu an için meclise gelen bir yasa taslağı yok ancak hükümet ortaya bir şey atıyor ve bu konuda tepkileri ölçerek kamuoyu yoklaması yapıyor. Meslek odalarını işlevsizleştirmek ayrı bir beklenti bizi yetkisizleştirmek ayrı bir beklenti” diye konuştu.