Haber / Gökçe ADAR

Haber-Sen 6 No'lu Şube Başkanı Ayhan Zengin, korona virüs salgınından en çok her gün dışarıda çalışmak zorunda olan PTT çalışanlarının etkilendiğini dile getirdi. Zengin, Cumhurbaşkanlığı tarafından salgın dolayısıyla PTT çalışanlarının dönüşümlü çalışması için bir genelge yayınlandığını ancak kurum yöneticilerinin bu genelgeye uymadıklarını ve PTT işçilerini zorla çalıştırdıklarını söyledi. Zengin, "Cumhurbaşkanlığı tarafından PTT emekçileri için gönderilen 23 maddelik bir genelge var. Bu genelge tüm PTT müdürlüklerine dağıtıldı. Ama müdürlüklerden bazıları bu genelgeyi ne yazık ki uygulamıyor. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde, bu süreçte uzaktan çalışmak, esnek çalışmak gibi ifadeler var ama bu ifadeleri kurum yetkilileri dikkate almıyor. PTT'de çalışan emekçi arkadaşlarımız hala dönüşümlü çalışmıyorlar. 130'a yakın şubemiz vardı, şu an 70'e yakını kapatıldı, bu arkadaşlar merkezde çalışmaya başladı. Ancak hala kalabalık ortamda çalışmaya devam ediyorlar" dedi.

Dönüşümlü çalışmalılar

Tüm çalışanların bu genelgeden fark gözetmeksizin yararlanabileceğinin ifade edildiğini dile getiren Zengin, kurum yetkililerinin bu kararı uygulamadıklarını da söyledi. Zengin, "Genelgede, tüm çalışanlar bu karardan yararlanır deniyor. Kurum yöneticileri, taşeron ve dağıtıcı arkadaşlarımız dönüşümlü çalışmadan yararlanamaz diyor. Dağıtıcı arkadaşlarımızın insanlarla birebir iletişimde bulunmasını biz bu süreçte doğru bulmuyoruz. Çalışanlarımız, sahada ne kadar dönüşümlü çalışılırsa o kadar bu salgına yakalanma riski azalır. Bu yüzden biz tüm kurum müdürlüklerimizi taşın altına elini koymaya davet ediyoruz. Gişe memuru ve dağıtıcı arkadaşlarımızın dönüşümlü çalışmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Kalıcı önlemler alınmalı

Kurumların korona virüse karşı kalıcı önlemler almadıklarını dile getiren Zengin, "Kurumlarda bir kez ilaçlama yapıldı, ikinci kez ilaçlama yapılmadı. Çalışanlarımızın da ekipmanları son derece eksik. Dağıtıcı arkadaşlarımıza bir tane maske ve eldiven veriliyor. Bu maske ve eldivenin kullanım ömrü belli. Uzmanlar, bir eldivenin kullanım süresinin yarım saat olduğunu söylüyor. Maskenin tek kullanımlık olması gerektiğini söylüyor. Ancak çalışanlarımız, tek bir maske ve eldivenle tüm günlerini geçiriyor. Kısacası, korona virüse karşı kalıcı önlemler alınması gerekirken, geçici önlemler alınıyor. İzmir'de, 2 bin 200'e yakın çalışan var. 600'e yakını sadece idari izinli sayılıyor. Birebir en çok korona virüs ile tehdit altında olan kurum PTT'dir" şeklinde konuştu.

Kamuoyuyla paylaşıldı

Öte yandan dün tüm Türkiye'de PTT çalışanları eş zamanlı bir basın açıklaması yaptılar. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; "Sanal ortamda ve indirimli satışlar ile az masrafla çok kar elde etmeyi hedefleyen sermaye çevreleri kar etmeye devam ederken, ürünlerin alıcıya ulaştırılması işini yüklenen PTT emekçileri korona virüs tehlikesiyle risk altında çalışmaya -çalıştırılmaya devam etmektedir. Korona virüsüyle mücadele ettiğimiz şu günlerde acil ve zaruri olmayan ihtiyaçları için online alışveriş sitelerinden belirli bir süre alışveriş yapmayı ertelemelerini ve kurum yöneticilerinden çalışanlarımızın dönüşümlü çalışmasını talep ediyoruz. PTT yönetiminin bu uygulamaları son bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz."