Haber/ Didar DEMİRCİ

İçişleri Bakanlığı ‘kısmi kapanma’ya ilişkin 81 il valiliğine genelge gönderdi. Genelgeye göre 16 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00’e kadar yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi yerler) iş yerlerinin iç veya dış alanlarında masada müşteri kabul edilemeyecek. Bu süre içerisinde yeme-içme yerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, saat 19.00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis, Cumartesi ve Pazar günleri ise sabah 10.00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek. Aynı şekilde çevrim içi yemek sipariş firmaları hafta içi ve hafta sonlarında saat 10.00’dan sahur vaktine kadar evlere/adrese paket servis şeklinde satış yapabilecek.

Esnafa dokunsanız yıkılacak

Esnaf, söz konusu Ramazan tedbirlerine tepki gösterdi. İnternet Kafe işletmecisi Durmuş Dağlı, Ramazan ayı süresince yeniden kapanmalarını ve bu süreçte bir destek paketi dahi açıklanmamasını eleştirdi. Dağlı,“İsimleriyle bağdaşmıyorlar. İsimleri Adalet ve Kalkınma Partisi ama ne adalet veriyorlar ne de kalkındırıyorlar” dedi. Dağlı sözlerine şu şekilde devam etti: “Açıkçası sadece belli başlı meslek gruplarının kapanması ciddi bir sıkıntı. Bu yasaklar neden sadece bize uygulanıyor. Kapatıyorsanız hep birlikte önlem alalım. Hep birlikte kapatalım. Bir kere adaletsizlik burada başlıyor. İş yerimin önünde pazarlar kuruluyor; pazarlarda insanlar iç içe alışveriş yapıyor. Buralarda hiçbir önlem yokken, ben iş yerimde ateş ölçüp, mesafe koyuyorken benim kapanmam zoruma gidiyor. Bu virüs internet kafelerde, kahvehanelerden bulaşıyor algısı oluşturuyorlar. Esnafa dokunsanız yıkılacak. Bir yılda sadece 2 -2,5 ay çalışmışsınız. Herhangi bir geliriniz yok. Ramazan ayında ben sizi kapattım demekle olmuyor. Ama ben kapattım deyip kapatıyorlar. Bu kadar sorumsuzluk, bu kadar bilinçsiz yönetim şekli olmamalı. Bu virüs halı sahadan yayılmıyor, internet kafelerden yayılmıyor. Ama kongreler yaparak, Türkiye’nin her yerinden insanları aynı çatı altında toplayarak virüsü yayarsın. İnsanlara intihardan başka çare bırakmıyorlar.

Muhtaç duruma düştüm

İzmir Poligon’da kahvehane işleten Jale Büyükdemir, kapanmalar nedeniyle bir türlü kazanç elde edemediklerini, pandemi sürecinde alınan kararlara karşı artık akıl tutulması yaşadığını söyledi. Büyükdemir, “Eskiden yardım kolisi dağıtırdık şimdi yardıma muhtaç hale geldik. 14 aydır dükkanım kapalı. Birikmiş kiralarım var. Sizi kapatıyorlar ama senin evinde yiyecek ekmeğin var mı diye sormuyorlar. Biz kapalı dükkanın vergisini ödüyoruz. Ben ramazanda bin kişiye yemek veren insandım” dedi. Geçtiğimiz ay geçim derdi nedeniyle intihar eden meslektaşı Nuri Çengeloğlu’nu hatırlatan Büyükdemir, “50 yıllık birikimim elimden kayıp gidiyor. Bir onurum var, haysiyetim var. Ekmeğe muhtaç değilsin diyerek bize çay dağıttı. Tepeden tırnağa insanların psikolojisi bozuldu. Bu nasıl bir yönetim şeklidir. İnsanların yüzü gülmüyor. Tüm bu yaşananları üst üste koyun, geldiğimiz nokta Nuri Ağabey gibi!” dedi.

Ekmeğe muhtaç olmamızı bekliyorlar

Tüm bunlara karşılık hiçbir destek paketi açıklanmamasına ve hala bir çözüm bulunamamasına tepkisini dile getiren Büyükdemir, “Ben gerçekten Cumhurbaşkanı'nın halktan haberi olmadığını düşünüyorum. Ramazan ayına girmişiz, cebimizde ekmek parası yok. Taş mı yiyelim. Zaten bitik, borç batağının içinde 14 aydır debeleniyoruz. Ramazan ayında hiçbir destek paketi yok. Ekmeğe muhtaç olmamızı mı bekliyorlar? Umudum kalmadı” diye konuştu.