Haber/ Gökçe ADAR

Eğitim-İş 1 No'lu Şube Başkanı Adem Yıldırım, 2019 yılının eğitim öğretim sistemini değerlendirdi. 2020 yılından umutlu olduklarını ifade eden Yıldırım, MEB'e seslenerek ve sistemde yapılan yanlışların düzeltilmesi çağrısı yaptı. Yıldırım, “Vaatler, sözler eşliğinde başlayan ve maalesef bizleri hiç yanıltmayacak kadar kötü geçen 2019-2020 Eğitim ve Öğretim döneminin ilk yarıyılı sona ermiştir. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 'Türkiye'nin eğitim sisteminin tamamını, tüm alt sistemleriyle birlikte geleceğe hazırlayacağız' diyerek ilk ders zilini çaldığı dönem, eğitimi geleceğe taşımak bir yana dursun, yıllarca geriye götüren uygulamalara sahne olmuştur” dedi. Yıldırım, eğitim sistemindeki sıkıntıları şöyle sıraladı: “Okullarda inatla çözülmeyen güvenlik problemi, şiddeti meşrulaştıran politikalar ve ticarileştirilen eğitim sistemi ağır sonuçlara yol açtı. Okul ve üniversitelerde şiddet olayları arttı. MEB'in şiddete yönelimin sosyolojik bir olgu olduğunu kabul edip buna göre politikalar geliştirmek yerine okullara polisiye tedbirler sunması, sorunu çözümsüzleştirdi. Mesleğine kavuşturulmayan öğretmen sayısı, yarım milyona dayandı. MEB, kendi verilerindeki öğretmen ihtiyacına rağmen komik sayılarda atamalar yaparak tepki çekti. MEB'in bu vurdumduymazlığı nedeniyle 2019'da ataması yapılmayan 9 öğretmen intihar etti. Okullara akıllı tahta diyerek başlatılan Fatih Projesi yolsuzluk iddialarıyla sessiz sedasız sonlandırılırken, taşrada bazı okullarda bilgisayar dersleri, kartondan bilgisayar maketleriyle verilir hale geldi.”

Eğitim lüks oldu

Eğitime ayrılan bütçenin kısıldığını ve çeşitli sorunların ortaya çıktığını söyleyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “İktidarın 'ekonomi dört nala koşuyor' dediği, Diyanet'in bütçesinin NASA'nın derin uzay araştırmaları için ayırdığı bütçeden dahi fazla olduğu 2019'da, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden tasarruf tedbirleri kapsamında 2 milyar TL kesinti yapıldı. Bununla birlikte derslik ihtiyaçlarına yönelik adım atılamaz hale geldi. Birçok ilde okul inşaatları durdu. Bu bütçesizlik, trajikomik durumlara da sebep oldu. Bakanlık, okullara gönderdiği resmi yazıda 2023 Vizyon Belgesi'nde yer alan 'Eğitimin finansman çeşitliliğinin artırılması' maddesine ilişkin hatırlatma yaptı. Yazıda okulların isimlerini satılabileceğini duyurdu.”

Eğitim-İş olarak 2020'yi umutla karşıladıklarının altını çizen Yıldırım, “Eğitim-İş olarak bu karanlık tabloya baktığımızda karamsarlık duymuyor, mücadele azmimizi yükseltiyoruz. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim neferleri, O'nun gelecek nesilleri emanet etmeye layık bulduğu öğretmenler olarak adil, parasız, laik, çağdaş bir eğitim sistemi için işimiz, ekmeğimiz ve çocuklarımızın geleceği için mücadele etmekten onur duyuyoruz” dedi.