HABER MERKEZİ- Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; TCMB’nin politika faiz kararı öncesinde Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan ve Ekonomist Dr. Osman Sirkeci, beklentilerini Dokuz Eylül’e açıkladı. Erkan, politika faizi kararının sınırlı olacağını ifade ederken, Merkez Bankası’nın 250 baz puan artırımda kalabileceğini söyledi. Sirkeci ise politika faiz kararının en az 500 baz puan artırılacağını tahmin ederken, daha sert tedbirler almaya karar verilirse artırımın bin baz puana kadar çıkabileceğini söyledi. Ayrıca iki ekonomistten de Mehmet Şimşek’in Gabar petrolünün cari açığı azaltacağına dair açıklamalarına sert eleştiriler geldi. Osman Sirkeci, “Siz cari açığın kapatılmasını Gabar’daki petrol rezervlerine bağlıyorsanız sizin de küresel güvenilirliğiniz zayıflar. Ben Maliye Bakanımızdan bu açıklamayı duyunca bütün ümitlerimi yitirdim” diye konuştu. Hüsnü Erkan ise “Son açıklamalarla birlikte bana yeni ekonomi yönetiminin de gerçeklikten kopmaya başlıyor gibi geliyor” ifadelerini kullandı.

‘FAİZ ARTIRIMININ SINIRLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, Bu ara para bulmakta bir hareketlenme var gibi görünüyor. Eğer para bulunursa politika faizinde artırım yapılmayabilir ama bulunmazsa bir miktar artırabilirler diye düşünüyorum. Bu artış çok sınırlı bence çok sınırlı olacak. 500 baz puana çok çıkılacağını düşünmüyorum. 250 baz puan artırımda kalabilirler” ifadelerini kullandı.

husnu-erkan

OECD'den Türkiye raporu! OECD'den Türkiye raporu!

‘ÜMİT PAZARLANMAYA BAŞLANDI’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gabar'daki petrol üretiminin, cari açığı kalıcı olarak azaltacağını açıklamalarına da değinen Erkan, “Gene ümit pazarlamaya başlandı. Bütün bunlar çaresizliği gösteriyor. Batıdan pek bir şey bulunamadı. Yıllardır her yerde petrol veyahut doğalgaz çıkarıyorlar. Ümit pazarlayarak bu işler olmaz. Görünen köy kılavuz istemez. Ekonominin kötü yönetiminin sonuçları ortaya çıkıyor. Bu uzunca bir süreç. İki üç yıllık süreç içerisinde anca toparlanır. O da doğru politikalar uygulanırsa” diye belirtti.

EKONOMİDE GERÇEKLİKTEN KOPUŞ

Arka planda Mehmet Şimşek'in hareket alanının sınırlandığını düşündüğünü söyleyen Hüsnü Erkan, “Son açıklamalarla birlikte bana yeni ekonomi yönetiminin de gerçeklikten kopmaya başlıyor gibi geliyor. Petrolün 2024’te çıkacağı söylüyor. Bunun işlenmesi, piyasaya sürülmesi zor işler. Bu hayal satmaktır. Hayal satarak insanları uyutuyorlar” diye söyledi.

‘EKONOMİNİN YAPISI BOZULDU’

Ekonomi politikasında zamanlamanın önemini vurgulayan Erkan, “Siz üç yıl boyunca ‘Nas’ var diye bağırırsanız, faizleri tam etkin olabileceği dönemde artırmazsanız sonuç maalesef bu olur. Ekonomi politikasında zamanlama önemlidir. Siz bu zamanlamayı kaçırırsanız, geç kalmanın getirdiği tahribatı da giderecek daha köklü önlemler almak zorundasınız. Türkiye ekonomisinin şu anda yapısal önlemlere ihtiyacı var. Parasal önlemlerle sorun çözüleceğini sanıyorlar ama benim itirazım da burada başlıyor. Sistemsel ve yapısal önlemleri ihmal ediyorlar. Sistemi devre dışı bırakıyorlar. Yapı bozuldu. Türkiye’de sanayileşme stratejisinden ticaret stratejisine geçildi. Ticareti de yandaşlara yaptırdılar. Ekonominin yapısı ve dokusu bozuldu. Bu ekonomiden ne bekleyebilirsiniz? Ekonomide para örtüdür ve sınırlı düzenleme yapabilirsiniz. Türkiye’nin düzlüğe çıkması için sistemsel ve yapısal önlemlere acilen ihtiyacı var” dedi.

'FAİZ ARTIRIMI BİN BAZ PUAN BİLE OLABİLİR’

Ekonomist Dr. Osman Sirkeci ise TCMB’nin politika faiz kararında ciddi bir yükseliş beklediğini ifade ederken, “Kararın 500 baz puan yükseltilmesi yönünde olacağını düşünüyorum. Belki de daha yukarılarda olur. Daha sert bir önlem alınmaya karar verilirse bin baz puan artırımla faiz oranının yüzde 40’a çıkabileceğini düşünüyorum. Yüzde 30 ile yürütülen politika faizi, piyasadaki faizin çok altında kalıyor. Dolayısıyla politika faizinin finans piyasalarına etkisi yeterince görünmüyor. Eğer bunun yeterli etkiye ulaşması hedefleniyorsa en az 500 veyahut 1000 baz puan artırılması gerekir ki piyasada dengeleme etkisi artsın. Enflasyonu geri çekme özelliği yüzde 30 ile yeterli olmuyor” diye vurguladı.

osman-sirkeci

MEHMET ŞİMŞEK’E GERÇEKLİKTEN KOPUŞ ELEŞTİRİSİ'

“Mehmet Şimşek gelirken umutlar sıralandı” diyerek sözlerine devam eden Sirkeci, “Lakin dünkü Gabar petrolleri açıklamasıyla Mehmet Şimşek’in saraya çok hızlı uyum sağladığını görüyoruz. Şimşek, Gabar’daki petrolün 2024’te ihtiyacın yüzde 10’unu, 2026’da ise yüzde 18’ini karşılayacağını ve bunun cari açığı azaltacağını iddia etmiş. Bunun Karadeniz’deki gaz rezervlerinden beklenen umuttan farklı bir durumu yok.  Medyada çıkan haberlerin bazılarına bakarsak Gabar’daki petrol rezervleri hakkında gerçeğin farklı olduğuna dair varsayımlar var. Umarız gerçek budur. Biz zenginliğin görülmemesinden yana değiliz. Ama siz cari açığın kapatılmasını Gabar’daki petrol rezervlerine bağlıyorsanız sizin de küresel güvenilirliğin zayıflar. Ben Maliye Bakanımızdan bu açıklamayı duyunca bütün ümitlerimi yitirdim. Böyle bir beklentinin medyaya aktarılması Hazine ve Maliye Bakanının işi olmamalı” diye konuştu. 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ