Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahminini %2,9'dan %3,4'e yükseltti. OECD, 2025 tahminini ise %3,2 olarak korudu. Bu tahminlere göre Türkiye ekonomisi, 2024'te G20 ülkelerinden ve dünya ekonomisinden daha hızlı büyüyecek.

OECD'nin tahminine göre, Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyecek unsurlar arasında şunlar yer alıyor:

  • İç talep: Hanehalkı tüketimi ve yatırımların artması bekleniyor.
  • İhracat: Küresel ekonominin toparlanması ve ihracat pazarlarının büyümesi bekleniyor.
  • Turizm: Turizm sektöründe toparlanma bekleniyor.

Enflasyon Beklentisi Yüksek Kalıyor

OECD, Türkiye'de 2024 yılında ortalama enflasyonu %55,5, 2025'te 28,9 olarak öngördü. Örgüt, çekirdek enflasyonun ise 2024'te %57,5 ve 2025'te %28,7 olacağını açıkladı.

OECD, enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi durumunda daha fazla parasal ve mali sıkılaştırmanın gerekli olabileceğini belirtti. Raporda, enflasyon beklentilerinin son aylarda düşüş gösterse de %5'lik enflasyon hedefinin oldukça üzerinde kaldığına değinildi. Raporda, enflasyon beklentilerinin istikrarsız kalması durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılması gerekebileceği vurgulandı.

Ana Risk: Politika Gevşeme ve Merkez Bankası'nın Güvenilirliği

OECD'nin tahminine ilişkin ana riskin, "zamansız politika gevşemesi veya Merkez Bankası'nın güvenilirliği ve bağımsızlığıyla ilgili artan endişeler nedeniyle tetiklenebilecek enflasyon sarmalı" olabileceği değerlendirmesi yapıldı.

OECD Tavsiyeleri

Raporda, enflasyonun kesin olarak yoluna girene kadar para politikası koşullarının sıkı kalması gerektiği ve mali ihtiyatlılık vurgusu yapıldı. OECD, Türkiye'ye şu tavsiyelerde bulundu:

Merkez Bankası brüt rezervi, 134.4 milyar dolara ulaştı Merkez Bankası brüt rezervi, 134.4 milyar dolara ulaştı
  • Enflasyonla mücadeleye devam edilmeli.
  • Yapısal reformlar yapılmalı.
  • Hukukun üstünlüğü ve kurumsal kapasite güçlendirilmeli.
Editör: Kazim Bozkurt