Haber/Murat ERVİN
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ağustos ayı meclis toplantısı İzQ İnovazyon Merkezi’nde düzenlendi. Meclis üyelerine seslenen EBSO Başkanı Ender Yorgancılar,  Dikili Sera Tarıma Dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (Dikili TDİOSB) temel atma töreniyle ilgili, “Benim bir hayalim vardı; bu alanda hem gıda üretilecek hem de onun sanayide kullanılmasıyla elde edilen ürün ihraç edilecek. Tarım Bakanımız buraya 30 milyon euroluk bir kaynağı da aktarılacağını müjdeledi” dedi.

DİĞERLERİ NEREDE?
Ekonomistlerin Merkez  Bankası’nın 100 baz puanlık değerlendirmesini yorumlayan Yorgancılar, “Ekonomistlerin ortak fikri, faiz indiriminin olmaması yönünde.  Bunun sonucunda Merkez Bankası, bankalara zorunlu karşılıklar konusunda düzenlemeye giderek finansmana erişimi rahatlamayı hedefledi.  Tüm sistemi kamu bankalarına yoğunlaşmış bir kredi sistemine doğru gidiyoruz ama özel bankalar da kredi sürecinde mutlaka elini taşın altına koymak zorunda. TOBB ile yapılan toplantıda sadece 3 tane kamu bankası yer aldı; diğer bankalar, özel bankalar nerede? Sadece kamu bankalarıyla bu iş gitmez; zaten onların da sermayeleri bir süre sonra yetmez” ifadelerini kullandı.   

‘MAL OLSAM GİDERİM’
Şirketlerin aldı araçların 6 bin kilometre veya 6 ay boyunca satılamayacağına yönelik düzenlemeyi de eleştiren Yorgancılar, “Şahıslar istediği kadar alıp satabiliyor ama şirketler yapamıyor. Alınan bu karar doğru ama şahısları da kapsamalı” diye konuştu. Firma temsilcilerinin yurt dışına vize almakta zorlandığını açıklayan Yorgancılar, “Birçok arkadaşım yurtdışındaki fuarlara katılacak, orada stant açacak; biletini de almış ama vize alamadığı için gidemiyor. Bunu nedenle olabildiğince erken başvuruda bulunun. Bizim ürettiğimiz mal vizesiz gidiyor ama biz gidemiyoruz. Bizim kabahatimiz insan olmak mı? Ürün olsaydım sorunsuz giderdim ama ben gidemiyorum” diye konuştu.