Haber/ Gökçe ADAR

13 Eylül 2019 Cuma günkü Resmi Gazete'ye göre, Türkiye'nin ve İzmir'in pek çok ilçelerinde imar değişikliklerinin yapılmasına karar verildi. Kararda, 'Bazı alanlarda ilan edilen turizm merkezleri ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinin iptali, sınırlarının yeniden belirlenmesi ilişkin kararların yürürlüğe konulmasına; 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun, 3'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir' ifadesi yer aldı. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, karara göre; İzmir'in turistik bölgeleri olan Alaçatı, Bayındır, Bergama, Özdere bölgelerinde imar değişikliğine gidileceğini söyledi. İşler, söz konusu değişikliklerin yatırımcı çekmek amacıyla yapılacağını tahmin ettiklerini dile getirerek, “Yapılan yeni düzenlemelerinin kent turizmini canlandırmak amacıyla olduğunu umuyoruz. Bergama ve Bayındır'da yapılacak olan imar değişikliği ise, termal turizminin canlandırılması amacıyla yapıldığını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Takipçisi olacağız

İşler, karara göre, Alaçatı Turizm Merkezi sınırlarının yeniden şekillenecek olmasını ise şöyle yorumladı: “Alaçatı rantı yüksek bir yer. Git gide de bu rant yükseliyor. Karar, bu ilave alanlarının yatırımcıları çağırmak adına yapılan bir düzenleme olduğunu gösteriyor. Genişletilen alanlar, yatırımcılara ihale ile şeffaf yolla mı verilir? Yoksa yandaş kişilere mi tahsis edilir? Bu konu çok fazla açık değil. Ancak biz turizmciler olarak sürecin takipçisi olacağız. Bu alanların gerçek yatırımcılara tahsis edilmesini ve ülkenin ekonomisine katkı sağlamasını, turizmcilere istihdam alanları sağlayacak yerler olmasını istiyoruz.”

Tahsis edilmeli

İzmir'in turizm pastasından daha büyük pay alabilmesi için imar alanlarının genişletilip ve bu alanlara yatırımcıların tahsis edilmesi gerektiğini ifade eden İşler, şu ifadeleri kullandı: “İzmir'in yatağa ihtiyacı var, İzmir'in turizmini canlandırmasına ihtiyacı var. Bunun içinde yatırımcıya, turizmciye ihtiyacı var. Dünya turizm pastasından pay alabilmesi için, imar alanlarının genişletilmesi ve buralara yatırımcı çekilmesi lazım. Bu konuda yapılan bu hareketler bununla sınırlı kalmayıp, ileride yeni imar planları açılması gerekmektedir.”