Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi yönetici ve üyeleri Konak'taki SGK il müdürlüğü "Geçinemiyoruz, tükeniyoruz, insanca yaşamak istiyoruz" diyerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal, TükoDer İzmir Şubesi Yönetimi Kurulu Üyesi İrfan Çevik, Tüm Emekliler Sendikası ve Emekli-Sen yöneticileri ile üyeler katıldı. Konak'taki SGK binası önünde basın açıklaması öncesi biraraya gelen grup 'Zamlara hayır', 'Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri çekilsin', 'İnsanca yaşamak istiyoruz' sloganları attı. TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal, ülkemizde yaşayan vatandaşların yüzde 30'unun açlık sınırının altında, yüzde 60’ının ise yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini kaydetti.

SORUMLUYU BAŞKA YERDE ARIYOR

Tüketiciler aleyhine olan ekonomik politikalar ve ekonomik kriz devam ettikçe açlık ve yoksulluk da arttığına dikkat çeken Koçal, “Özelleştirmeler, tüketime dayalı ekonomi politikaları, yanlış enerji politikaları, plansızlık, liyakatsızlık, olmayan tarım politikaları sonucu bu noktaya gelinmiştir. Raflarda gıda etiketleri günlük değişmeye başlamıştır. Devlet fiyatını kendi belirlediği, elektrik, doğalgaz, akaryakıta sürekli zam yapıyor, bu zamların raf fiyatlarına yansıdığını bildiği halde sorumluyu başka yerlerde arıyor” diye konuştu.

'TÜKETİCİ TÜKENDİ'

Basın açıklamasını okuyan TükoDer İzmir Şubesi Yönetimi Kurulu Üyesi İrfan Çevik ise asgari ücretlinin açlığa, emeklinin de ölüme mahkum edilduğunu vurguladı. Çevik, “Tüketici kiraları, faturaları ödeyemez, sağlıklı gıdaya ulaşamaz, pazara çıkamaz olmuştur. Marketlerden gramla alışveriş yapmaya başlamıştır. Ulaşıma gelen zamlar ise vatandaşı evde hapis olma durumuna getirmiştir. Mutfak yanıyor, vatandaş tükeniyor, aç ve yoksul sayısı her gün yükseliyor. Tüketici tüketemeden tükeniyor" dedi.

HÜKÜMETTEN 7 TALEP

"Savaşın, dövizin ve dünyadaki krizlerin faturasını ödemek istemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz" diyerek sözlerine devam eden Çevik talepleri şöyle sıraladı: “Krizin faturasının halkın sırtına yıkılmasından vazgeçilsin. Vatandaşın gündeminden açlık ve yoksulluk sorunu çıkarılsın. Zamlara bir son verilsin, yapılan zamlar geri alınsın. Açlıkla, yoksullukla yaşam mücadelesi verenler için ücret ve maaşlar güncellensin, insanca yaşam sınırı olan yoksulluk sınırı seviyesine getirilsin. Ulaşımda ücretler aşağıya çekilsin. Bunun için ulaşım hizmetlerinde kullanılan akaryakıtlarda ÖTV ve KDV kaldırılsın. Tek asgari ücretli çalışan ailelere kira yardımı yapılsın.”