Kovid-19 vakalarındaki aşırı artış nedeniyle 17 Mayıs'a kadar tam kapanma sürecine girilirken bu dönemde semt pazarlarının da kapalı olması nedeniyle tonlarca sebze-meyve çöpe gitti. Üretici ve hal esnafı günlerdir Türkiye'nin her yerinden sesini duyurmaya çalışıyordu. Üreticinin ve esnafın beklediği açıklama önceki gün akşam saatlerinde geldi. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre semt pazarları 8 ve 15 Mayıs'a denk gelen cumartesi günleri açılabilecek. Genelgeye göre, pazarlarda sadece yaş sebze/meyve ile fide satılabilecek. Temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. gibi ürünler satılamayacak. Mevsimsel etkiler nedeniyle ürün arzında yaşanan artış, ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık nedeniyle çiftçiler tarafından üretilen tarımsal ürünlerin (yaş sebze-meyve) zayi olabileceği yönünde tespitler bulunduğu belirtilen genelgede, ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucu bazı kararlar alındığı bildirildi. Buna göre, tam kapanma döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak. Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilecek.

Haksız rekabet önlenecek

Yasaklı günlerde marketlerin ürün satışlarına sınırlama getirilmesinin ardından, 8-15 Mayıs tarihlerinde pazaryerlerinde yaş sebze meyve satılmasına da izin verilmesi esnafın yüzünü güldürdü. Market ve pazaryeri genelgeleri ile önemli haksızlıkların giderileceğine dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, “Halk sağlığının korunması için yasaklı günlerde işletmesini, tezgahını açmayan esnafın satamadığı ürünlerini büyük marketler satarak üyelerimizle haksız rekabete giriyorlardı. Marketlerde yaş sebze meyve rahatlıkla satılırken, pazaryerinde tezgahını açamayan esnafın borçlanarak aldığı mal elinde çürüyor, bu durumdan ürünü tarlada kalan çiftçiler de etkileniyordu. Üstelik insanlar pazaryerlerinde daha taze ve daha ucuz satılan ürünlerden mahrum kalıyordu. Genelgeyle artık bu haksızlıkların önüne geçilecek” dedi.

TESK: Her zaman açık olmalı

Pazarcı esnafının 8 ve 15 Mayıs tarihlerinde açık kalmasını olumlu bulan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pazarcı esnafımızın tam kapanma döneminde cumartesi günlerinde açık olacağı kararı hem ürünlerin zayi olmaması hem de vatandaşın doğrudan taze meyve ve sebzeye daha ucuza ulaşması açısından çok sevindirici. Bununla birlikte tüm semt pazarlarının kontrollü olarak her zaman gününde açık olması, hem vatandaşın hem de pazarcı esnafımızın en önemli isteği” açıklamasında bulundu.