ÖZEL/ Didar DEMİRCİ - Ekonomik krizle beraber asgari ücretle çalışan kesim yeni yıl zammını iple çeker hale geldi. Patronla işçiyi karşı karşıya getiren asgari ücret tartışmaları devam ederken bu süreçte Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, vergilere dikkat çekti. Türkiye’de adaletsiz bir vergi düzeni olduğunu ifade eden Sarı, “Vergi dilimlerinin düşürülmesini talep ediyoruz” dedi.

MAAŞIN 3’TE 1’İ VERGİYE

Çalışanların maaşları daha ellerine geçmeden eridiğini, bunun yanında kazançlarının belli bir kısmının vergiye gittiğini aktaran Sarı, “Bir çalışan 365 günün 122 gününü devlete çalışmış oluyor. Bir yıllık kazancının 3’te 1’ini devlete direk ve dolaylı vergi olarak ödüyor. Doğal olarak vergi düzenlemesini de talep ediyoruz. Tüm vergi düzenlemesi 1 Ocak’tan başlamak üzere 31 Aralığa kadar yüzde 10 olarak sabitlenmesi DİSK olarak talep ediyoruz” sözlerini kaydetti. Sarı, “Şimdi bu ülkede ticaret yapan, sanayici olan, karlarına kar katan, kar hırsı yüzünden işçileri daha az ücrete çalıştıran sanayicilerden daha çok vergi alınması gerekiyor. Yani kurumlar vergisinin daha da artırılması gerekirken; işçilerin almış oldukları vergi dilimi üzerinden yüzde 15 ve kat sayısı 32 binden başlayıp 72 bine 3 ayda gelen bir kayıpla işçiler çabalayarak bocalayarak yaşamlarını devam ettiriyor. Oysa patronlar yıl sonu kar marjinallerini açıklarken trilyonlardan milyarlardan bahsediyor. Doğal olarak kurumsal vergi ile gelir vergisine tabi olanlar arasındaki adaletsizlik o kadar fazla ki o yüzden diyoruz, az kazanandan az, çok kazanandan çok ilkesi benimsenmeli ki ve mutlaka ve mutlaka servet vergisi adı altında çok kazanandan yüzdelik bir oran belirlenmeli ve o parayla da daha çok yoksullaşmış işsiz insanlara bu verginin daha adil bir şekilde dağıtılması sağlanmalı” diye konuştu.

VERGİ DİLİMİ SABİTLENSİN

Vergi diliminin yüzde 10’da sabitlenmesini istediklerini vurgulayan Sarı, “Dilimler arası uçurumun kaldırılması adına yüzde 10 ile sabit tutulursa ocak ayı ile aralık ayı arasında herkesin vergi dilimi daha da net bir şekilde hayata geçmiş olur. Şöyle düşünün 20 bin lira maaş alandan yüzde 10 vergi aldığınızda 2 bin lira yapar. 5 bin lira asgari ücret alan da 500 lira ödemiş olur. İşte bu yüzden vergi yükünü çalışanların üzerine değil, çok kazananların üzerine eklenmeli ve vergide adalet sağlanmalı. Biz bütün asgari ücretlerin vergi dışı bırakılmasını istiyoruz. Tüm asgari ücretli çalışanlar vergi dilimi kapsamı dışında tutulmalıdır. Ondan sonra bütün ücretlerin asgari ücret kadarı vergi dilimi dışına tutulmalıdır. Gelirde adalet, vergide adalet ancak böyle sağlanır. Böylelikle vergideki adaletin dengesi sağlanır. 5 bin 500 lira ile başlar 5 bin 500 lira ile biter. Böylece vergi dilimine de mesaileri vesaire girmez. Özetle asgari ücretle çalışan bir işçi vergiden muaf tutulmalı” mesajını verdi.