Haber/ Murat ERVİN

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin (ALOSBİ) yönetimi geçtiğimiz Haziran ayında 10 milyon metrekareyi bulan alanının yüzde 85'i dolunca 'genişleme' talebiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurdu. Bölge yakınında bulunan ve 8.6 milyon metrekaresi kamuya ait 400 bin metrekaresi ise özel şahıslara ait olan saha için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan önce 'tamam' yanıtını alan sanayiciler aylar sonra 'orayı size veremem nedenini sormayın' yanıtıyla adeta şok oldu.

'İSTİHDAM ARTSIN DERKEN'

9 Eylül gazetesinin dün 'Yatırımcıya Yer Yok' başlığıyla duyurduğu haberinin ardından CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanıtlaması etkisiyle soru önergesini Meclis Başkanlığı'na sunan Serter, 7 soruya yanıt verilmesi istedi. Sertel, “Ülkemize yatırım gelsin, istihdam artsın diye söylemde bulunanlar, yeni yatırımlar için kamuya ait araziyi bile sanayiciye vermemek için akla gelmeyecek kararlara imza atıyor. Acaba Bakanlık, ALOSBİ yönetiminin ve sanayicilerin büyüme alanı tahsisine olumlu bir yanıt verecek mi veya bu konuda yürüttükleri bir çalışma var mı merak ediyoruz” diye konuştu.

'İVEDİLİKLE VERİLMEYİLDİ'

Ülkemize döviz ve istihdam katkısı sunacak böylesi bir talebin bekletilmeden, ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekirken aylarca sürüncemede bırakıldığını sözlerine ekleyen Serter, “Bir kez daha sormak istiyorum; sanayiciler yatırım yapmak için yer isterken, bakanlık olarak bu talebi ivedilikle niye yerine getirmiyorsunuz? Ayrıca ilk etapta ALOSBİ’ye tahsis edilmesi planlanan kamu arazilerinin başka kurumlara verileceği iddiası umarız doğru değildir” ifadelerini kullandı.

'YATIRIMA KARŞI MISINIZ?'

Bir tarafta, istenilen büyüklükte boş parsel kalmadığı için yatırımcı alamayan ve bu yatırımcıları kaçırmamak adına genişlemek için çırpınan bir OSB varken diğer tarafta kamuya ait boş arazilerin başka bir OSB kurulması için çeşitli kurumlara verilecek olmasının akla ve mantığa uygun olmadığın aktaran Serter şunları söyledi: “Genişlemek isteyen bir OSB mevcut iken yeni bir OSB kurup zaman kaybetmenin yatırımcılara bir faydası yok. Çok merak ediyorum ama Bakanlık veya hükümet sanayicilerin büyümesine, yatırım yapmasına karşı mı?” 



BAKANA 7 SORU
1-ALOSBİ yönetiminin ve sanayicilerin büyüme alanı tahsisine olumlu yanıt verecek misiniz? Bu konuda yürütülen bir çalışmanız var mıdır?
2-ALOSBİ yönetiminin konuyla ilgili bakanlığınıza sunduğu dosyaya olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmemesinin nedeni nedir?
3-Sanayiciler yatırım yapmak için yer isterken, bakanlık olarak bu talebi ivedilikle yerine getirmemenizin nedeni nedir?
4-İlk etapta ALOSBİ’ye tahsis edilmesi planlanan kamu arazilerinin başka kurumlara verileceği iddiası doğru mudur?
5-ALOSBİ yönetimine genişleme için yalnızca 400 bin metrekare verildiği geriye kalan 8 milyon 600 bin metrekarelik alanın ise Aliağa Ticaret Odası ile Aliağa Belediyesi'ne verileceği iddiası doğru mudur?
6-Aliağa’da yeni bir organize sanayi bölgesi kurulacağı iddiası doğru mudur? Genişlemek isteyen bir OSB mevcut iken yeni bir OSB kurup zaman kaybetmenin yatırımcılara faydası var mıdır?
7-Bakanlığınız veya hükümetiniz sanayicilerin büyümesine, yatırım yapmasına karşı mıdır?