Haber / Murat Ervin

AKP’nin, sık tüketilen 20 üründe fiyatları sabitlemek için çalışma başlatmayı planladığı iddia edildi. Uygulamanın devreye girmesi halinde ilgili ürünlerin satışında oluşan fiyat farkını devlet ödeyecek. Öneri hayata geçerse enflasyon sepetinde bulunan ve yurttaşların sıklıkla tükettiği 20 kalem ürün seçilecek ve fiyatları sabitlenecek. Bu ürünler arasında yağ, un, şeker, bakliyat, çocuk bezi, temizlik ürünü gibi malzemeleri bulunacak. Sisteme göre belirlenen ürünlerin fiyatları yıl sonuna kadar sabit kalacak. Üreticilerin zarar etmemesi için de devlet sübvansiyon uygulamaya başlayacak. Örnek olarak 16 liraya satılması gereken bir ürünün rafta 10 liraya satılması sağlanacak. Aradaki 6 liralık fark da üreticiye devlet tarafından ödenecek. Bu konuda marketlerle de görüşmelerin yapılabileceği iddia edildi.

'BEDAVA VERSE BİLE'

Söz konusu iddiayla ilgili bilgi veren İzmir Ticaret Odası (İZTO) Gıda ve Tüketim Maddeleri Perakende Satıcıları Meclis Üyesi ve Kibaroğlu marketler zinciri sahibi Murat Gin, enerji ve vergi yükü kalmadan fiyatları sabitlemenin mümkün olamayacağını vurguladı. Menderes Ovası örneğini veren Gin, “Ova'da yetişen salatalıkları üreticiden bedavaya alıp İstanbul'a götürseniz bile bunun yüklemesi, indirmesi, araçlarla taşınması, mazotu, köprü ve otoyollardan geçişi gibi masrafları koyduğunuzda kilosunu 5 liraya satmanız gerekir ki maliyetini çıkarsın” dedi.

'DEVLET ALIP İŞLETSİN'

Esnafın vergiyi bir gün geciktirmesi halinde bile banka hesaplarına bloke konulduğunu açıklayan Gin, “Bize verilen şartlarla, imkanlarla devlet bu marketleri alıp işletsin. Bakalım nasıl işletecekler? Bize 'şu ürünleri şu fiyata sabitledim aradaki farkı ödeyeceğin vergiden kes' derse biz para da kazanamıyoruz ki vergiden düşelim. Şu an elektrik, su faturaları, personel giderleri gibi bir çok noktada marketler zaten zararda” diye konuştu.

'ÖNCE KENDİSİ DENESİN'

Sistemin yürümesinin çok zor olduğunun altını çizen Murat Gin, “Zaten bu iş yapılabilecek olsa devlete ait Toprak Mahsulleri Ofisleri'nin satış noktalarında, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin satış alanlarında bu uygulanırdı. Şu an vatandaş marketine, mağazasına pahalılıktan mal alıp koyamıyor. Elektrik faturalarından dolayı ben bile tüm mağazalarımızdaki dolapları söktürdüm. Devletimiz marketlerde fiyatları sabitlemeyi düşüneceğini mazotu fiyatları nasıl iner, tarım ve üretimdeki girdi fiyatları nasıl düşer onlara kafa yorup çözme markette fiyat sabitlemeye gerek bile kalmayacak” ifadelerini kullandı.       

BİR HAFTA SONRASI BİLE NET DEĞİL

Emin Bağcı (Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkan Vekili): Devlet şekeri bile limitli olarak veriyor; ikinci alım için de en az 15 gün sonrasına gün veriyor. Bugün ana imalatçılara verilen şekerin fiyatı bile bilinmiyor. Piyasada kaos hakim. Neyi, ne zamana kadar, kaç liradan alabileceğini kimse bilmiyor. Böyle bir ortamda sabit fiyat uygulanması çok zor. Üretimde ve satılacak mal temininde de sıkıntılar çok fazla. Pirinç, fasulye, mercimek gibi ürünler ithal ediliyor. Dolar çıktıkça bunların da fiyatı çıkıyor. O zaman nasıl fiyat sabitlenecek? Bugün hiç kimse bir hafta sonra bile ne olacağını bilemezken yıl sonuna kadar fiyatların değişmeyeceği garantisi verilemez. Mazota, benzine, elektriğe, gübreye zam yapmasınlar, girdi maliyetlerini düşürsünler o zaman belki fiyatlar sabit kalır.