Haber/ Didar DEMİRCİ

Pandemi nedeniyle 3 yarı yılı uzaktan eğitimle tamamlayan öğrenciler, 6 Eylül’de okullarına kavuşacak. Öğrencinin yanı sıra esnaf da okulların açılmasını bekliyor. Ancak, Kovid 19 vaka artışı, umutlu bekleyişin yanı sıra karamsar bir hava yarattı. Okulların açılmasıyla yüzleri gülecek olan servisçiler ve kırtasiyeciler, uzaktan eğitim sürecinin etkisine dikkat çekerek, yeniden kapanma ihtimalini değerlendirdi.

ARAÇLARIN ALTI OT BAĞLADI

Okulların açılınca, kırtasiyecisinden ayakkabıcısına kadar tüm esnaf zincirinin iş yaptığını, pandemi sürecinin ise bu zincirin kırıldığını dile getiren İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, “Pandemi sürecinde araçlarımızın altı ot bağlamıştı. Esnafımızın çoğu ekonomik mağduriyetlerini gideremediği için ya arabasını sattı ya başka iş baktı ya da memleketine gitti. Bir an da işsiz kaldık” diye konuştu. Pandemiyle birlikte artan ekonomik krizin servis ücretlerine ne kadar yansıyacağı hakkında da bilgi veren Bostancı, “Yüzde 14 ile 15 gibi bir fiyat ayarlaması yapacağız” dedi.

KADEMELİ SAAT ÖNERİSİ

Pandemi sürecinin vatandaşları toplu taşımadan uzaklaştırdığını, trafikteki araç sayısının artığını hatırlatan Bostancı, şöyle devam etti: “Trafik sıkışıklığı nedeniyle, kademeli saat uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz. Pandemi nedeniyle daha öncesinde 45 dakikada, yarım saatte gittiğimiz yerlere şimdi 2 saatte varıyoruz. Bu sebepten dolayı 07.00-15.00-23.00 olan fabrika giriş çıkış saatlerini 06.00-14.00-22.00; okul ve memur saatlerini de saat 13.00’dan itibaren yarımşar saat aralıklarla yaparlarsa kademeli saat uygulaması hem trafiği rahatlatacak hem trafikte olan araç sayısı azalacak hem de karbon emisyonu da o derece azalacak. Yani hem sağlığa hem de milli ekonomiye katkısı olacak bir sistem.” 'Ayakta kalamayız'

Uzaktan eğitim sürecinde mali açıdan darbe alan kitapçılar ve kırtasiyeciler, okulların yüz yüze eğitime geçeceği haberiyle umutlandı. İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Hulusi Demir, pandemi sürecinde kitapçıların ve kırtasiyecilerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek, okulların uzaktan eğitime devam etmemesi durumunda ayakta kalamayacaklarını aktardı. Pandemi süresince müşterilerin kırtasiyelere sadece çıktı ve fotokopi gibi acil işler için geldiklerine dikkat çeken Demir, “Zamları olduğu gibi yansıtamıyoruz. Stoktan yiyoruz. Stok maliyetleri yükselse de yansıtamıyoruz” dedi. Öte yandan market zincirlerinde satışı yapılan kırtasiye ürünlerine dikkat çeken Demir, vatandaşı uyararak, uzun ömürlü, kaliteli ve güvenilir ürünler için kırtasiyeciden alışveriş yapması gerektiğini vurguladı.