Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), “İşsizlik görünümü ve 2020 İstihdam Perspektifi” raporunu açıkladı. Rapora göre OECD üyesi 36 ülkede Şubat ayında yüzde 5,2 olan ortalama işsizlik oranı, Mayıs ayında 3 puan artarak yüzde 8,4’e yükseldi.

OECD raporunda, üye ülkelerdeki işsizlik oranının yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 9,4’e kadar çıkabileceği belirtildi. Koronavirüs salgınında ikinci bir dalga yaşanması halinde ise üye ülkelerde işsizlik oranının yüzde 12,6’ya kadar çıkabileceği öngörüsünde bulunuldu.

Yapılan açıklamada, söz konusu tahminlerin gerçekleşmesi halinde 1930’lu yıllarda etkili olan “Büyük Buhran”dan bu yana kaydedilen en yüksek işsizlik oranına ulaşılabileceği ifade edildi.

OECD’de 54 BUÇUK MİLYON İNSAN İŞSİZ

Mayıs ayında işsizlik oranları Euro Bölgesi’nde 7,4, Avrupa Birliği ülkeleri arasında yüzde 6,7, G-7 ülkeleri arasında 8,7, OECD ülkeleri arasında ise 8,4 olarak kaydedildi. OECD bölgesinde işsizlerin sayısı ise 54,5 milyona yükseldi.

OECD rakamlarına göre Covid krizi öncesinde, yani 2020 yılının ilk çeyreğinde, en yüksek işsizlik oranları sırasıyla yüzde 15,5 ile Yunanistan, yüzde 13,9 ile İspanya, yüzde 12,7 ile Türkiye, yüzde 11,2 ile ise Kolombiya’da tespit edilmişti. Ancak Türkiye’nin Corona krizinin etkilediği ikinci çeyrek rakamları, OECD tablosunda şimdilik yer almadı.

“SOSYAL KRİZE DÖNÜŞMEDEN…”

Raporda bağımsız ya da kısa süreli sözleşmeliler, düşük ücretli işçiler, gençler ve kadınların diğer gruplara kıyasla krizden daha ciddi şekilde etkilendiği belirtildi. Ekonomistlerin şimdiden “Covid kuşağı” olarak adlandırdıkları 25 yaş altındaki gençlerin istihdam durumunun özellikle kaygı verici olduğu vurgulandı. Üniversiteyi bitiren gençler bu yaz iş bulamadı, bulanlar ise ücret için pazarlık yapma şanslarını yitirdi.

Raporun sunuşunu yapan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, “Bu kriz, kariyerleri iş gücü piyasasındaki kesintilerden kalıcı olarak etkilenecek kayıp bir genç nesil oluşmasına yol açmamalıdır” dedi. Gurria, “işsizlik krizinin küresel bir sosyal krize dönüşmesini engellemek için” üye ülke hükümetlerini harekete geçmeye ve özellikle gençlerin istihdamını desteklemeye çağırdı.

“1 DAKİKA BİLE YOK”

OECD İstihdam, Çalışma ve Sosyal İşler Müdürü Stefano Scarpetta ise bu rakamlar ışığında önümüzdeki aylarda bu kırılgan profillerin desteklenmesinin belirleyici olacağına dikkat çekerek, “2008 krizinden sonra hükümetler, gençlerin işgücü piyasasındaki zorluklarla başa çıkmasını sağlamak için geç kaldı. Ama bu sefer kaybedecek tek bir dakika bile yok. Bir an evvel, hiçbir gencin sektör dışında kalmaması için tüm önlemler alınmalı” dedi.