Haber / Murat ERVİN

Yaklaşık 12 yıldır kentin gündeminde olan ve AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın 2011 yılında İzmir milletvekilliğine adaylık sürecinde açıkladığı 35 projeden biri olan Kemalpaşa Lojistik Köyü'nde çalışmaların tamamlandığı ve kısa sürede hizmete açılacağı belirtildi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar,  İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu ve EBSO Meclis Üyesi Erol Diren, Başbakan Binali Yıldırım'ı ziyaret ederek Lojistik Köy'ü ele aldı.

BİR AY İÇİNDE AÇILABİLİR

Toplantıda 2010 yılında yatırım programına alınan, 2012’de altyapı ihalesine çıkılan Kemalpaşa Lojistik Köy projesinde, altyapı çalışmalarının tamamlandığı belirtilirken İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve ulaştırmayla ilgili bazı sivil toplum kuruluşlarının içinde yer alacağı bir çalışma grubu oluşturuldu. Grup; şirketin kuruluşu, işletim modeli, yerin devri ve yapılacak yatırımın iş planlarının oluşturulmasıyla ilgili hızla hazırlık yapıp son imzalar ve hizmete girmesinin yaklaşık 1 ay içinde tamamlanabileceği öğrenildi.

LİMANLARA BAĞLANACAK

İZTO Meclis Üyesi Koçali Al, 12 yıllık hayalin gerçeğe dönüşmesinde İZTO Başkanı Mahmut Özgener'in büyük emeği olduğunu açıkladı. Oluşturulan kurulun bir veya iki toplantıyı yaptıktan sonra açılışa hazır olacağını söyleyen Al, “Türkiye'de daha Lojistik Köy kavramın bilinmiyorken İZTO olarak dünyanın dört bir yanındaki örnekleri incelemiştik. Yapımı süren demiryolu ağıyla Çandarlı Limanı'na ayrıca Şaraphane kavşağından yapılacak üst geçit ile Alsancak Limanı'na bağlanacak Köy sayesinde limanlardaki üst üste yığılan konteyner görüntüleri de son bulacak. Tüm elleçleme ve depolama işleri taşınacak” dedi.

20 MİLYAR DOLAR

Çalışmaların etap etap ilerleyeceğini sözlerine ekleyen Al, hiç trafiğe girmeden konteynerlerin lojistik merkeze taşınacağını, bunun da kent içi trafiği 4'te 1'i azaltacağını vurguladı. Sadece uluslararası taşımacılıktan yıllık 5 milyar dolarlık gelir elde edildiğini söyleyen Al, “Kemalpaşa Lojistik Köyü ile bu miktar yılda 20 milyar dolara yaklaşacak. Çünkü 150 bine yakın tır, kamyon ve kamyonet lojistik sektörüne hizmet veriyor. Demiryolu ağıyla da çevrelenecek bu merkezde yaklaşık 20 bin kişi istihdam edilecek” ifadelerini kullandı.   

HER TÜRLÜ OLANAK VAR

Alsancak Limanı ile yapımı tamamlandığında Çandarlı Limanı'na gelecek olan konteyner özel bağlantı yoluyla Kemalpaşa Lojistik Merkezi'ne taşınarak bu alanda depolanacak. Karayolu ve demiryolu bağlantıları sayesinde kent içi trafiği rahatlayacak ve hava kirliliği azalacak. Benzer şekilde yurtdışına gönderilecek yükler de yine lojistik köyde toplanarak limanlara götürülecek. Bütün ulaşım sistemleriyle entegre olarak çalışacak lojistik merkezinde depo ve antrepolar, demiryolu peronları, yükleme alanları, konteyner elleçleme sahası, tır park alanları, otoparklar, araç bakım-servis alanları, sosyal tesisler, yönetim binaları, gümrük binası, itfaiye merkezi ve rekreasyon alanları yer alacak. Söz konusu merkez demiryolu bağlantısı ile Kemalpaşa, Turgutlu, Manisa, Torbalı, Aydın, Denizli’deki OSB’lere, karayolu ve otoban ile de İstanbul ve Ankara’ya bağlı olacak. Ayrıca Çandarlı Limanı ile demiryolu bağlantısı sağlanacak. Toplam 1.2 milyon metrekarelik alanda kurulacak köyün 3 milyon metrekarelik geri sahası bulunacak.