DTO İzmir Şubesi Meclis Toplantısı'nda kur ve faizdeki artış ile petrol fiyatlarının ekonomide yaratacağı daralmanın önümüzdeki aylarda denizcilik sektöründe daha yoğun hissedileceği belirtildi.

sinannİMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantının ana gündemi ekonomik gelişmeler oldu. DTO İZmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Yalavaç, Türkiye ekonomisinin içine girdiği türbülanstan çıkması için ekonomi yönetiminin en etkili tedbirleri gecikmeden, en doğru zamanda alması gerektiğini söyledi, “Herkesin üzerinde birleştiği gibi artık ucuz döviz dönemi bitti. Türkiye kaynaklarını en iyi şekilde planlamalı. Orta ve uzun vadede dış sermaye hareketlerine bağımlılığımızı kırmak, katmadeğer yaratan üretim alanlarına odaklanarak cari açığımızı azaltmak, tasarruf yapıp sermaye birikimini artırmak zorundayız. Piyasada konuşulmaya başlanan IMF’nin kapısını çalma seçeneğine mahkûm olmadan düzlüğe çıkmayı umut ediyoruz” diye konuştu.

EK MALİYET ARTIYOR


ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen ay Çin’e yönelik başlattığı ticaret savaşlarında yeni hedefin İran olduğunu öne süren Yalavaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı küresel denizcilik operatörleri İran’ın konteyner siparişlerini durdurduğunu açıkladı. Nitekim dökme yük navlunları ve gemi kiralama fiyatları için gösterge sayılan Baltık Kuru Yük Endeksi, ticaret savaşı endişesinin etkisiyle de bin 500 puandan bin 100 puan seviyesinin altına geriledi. Drewyr Dünya Konteyner Endeksi 24 Mayıs haftasında yüzde 1.1 gerileyerek 40’lık konteynerde bin 351 dolara düştü. Yakıt fiyatlarındaki artış da deniz taşımacılığı sektöründe ek maliyetlere yol açıyor.”

ALSANCAK YENİLENMELİ


Kruvaziyer turizminde en kötü günlerin geride kaldığını ifade ederek, “Henüz İzmir Limanı’na kruvaziyer gemi yanaşmasa da Kuşadası ve Bodrum’a gelen gemiler bize gelecek için umut veriyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yenikapı’ya 6 geminin yanaşabileceği yeni bir kruvaziyer limanı yapımının müjdesini verdi. Kruvaziyer turizminin kalkışa geçeceği bir dönemde Alsancak Limanı’na daha fazla geminin yanaşabileceği parmak iskele ve modern yolcu terminali yatırımlarının yapılmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak, Körfez Rehabilitasyon Projesi için düzenlenen danışmanlık ihalesine uluslararası firmaların da aralarında olduğu 9 teklif geldiği, denizcilik projelerinde belediyeye destek olmaya devam edeceklerini ve Pasaport’ta yat limanı yapılması sayesinde İzmir’in kalbi olan bölgenin cazibesinin artacağını sözlerine ekledi. Öte yandan meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan 360 Derece Araştırma Grubu'ndan Arkeolog Osman Erkurt, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek sektöre işbirli çağrısında bulundu.

Stratejik hamle şart


Bölgedeki askeri ve ticari savaşların ve gerginliklerin devam ederken, ticaret de deniz ve kara taşımacılığının durmadığını söyleyen Kenan Yalavaç, “Bu gündemde yeni yollar ve alternatifler gündeme geliyor. Azerbaycan Bakü Konteyner Limanı’nı genişletirken, Ürdün ile Mısır gemileri Kızıldeniz’e yöneltip Süveyş Kanalı’nın cazibesini artıracak düzenlemeler yapıyor. Kazakistan, Hazar Denizi’ni Karadeniz’e bağlayacak kanal projesini yeniden gündeme getirdi. İsrail-Yunanistan ve Güney Kıbrıs; Doğu Akdeniz’deki enerji koridorunda Türkiye’yi dışarıda bırakacak hamleler içinde. Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü olan ülkemiz, bu gelişmeleri yakından izleyip Anadolumuzun lojistik üs değerini artıracak yeni adımlar atmak durumunda” ifadelerini kullandı.