Haber/ Gökçe ADAR

Korona virüsle mücadele kapsamında Halkbank, tüm esnafa 25 bin TL nakit kredi ve 25 bin TL ticari kart desteği vereceğini açıkladı. Halkbank'tan yapılan açıklamaya göre 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' kapsamında ekonomiye desteğini sürdüren banka, korona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadele sürecinde esnaf ve sanatkarlara yönelik 'Esnaf Destek Paketi'ni duyurdu. Ancak, destek kredisinden yararlanmak isteyen esnafın uyması gereken şartlar, birçok esnaf odasının destek kredisine tepki göstermesine sebep oldu. Öyle ki, destek kredisinden yararlanmak isteyen esnaftan, daha önce ESKK, KOSGEB vb kurumlarda kredi kullanmamış olması, hakkında SGK veya Vergi Dairesi veya 3'üncü kişilerce haciz vs. borç kaydı bulunmaması, krediyi çekebilecek düzeyde kredibiliteye sahip olması, Ticaret Sicil'e üye olan herhangi bir işletmeye ortaklığı bulunmaması şartı istendi. Öte yandan, krediyi kullanacak olan esnaftan, kredi notunun 1.300'ün üstünde kredibilitesi uygun olan kefil göstermesi, mesken veya işyeri gayrimenkulünü ipotek göstermesi ve araç rehni şartı istendi. Bu kapsamda esnafa kullandırılacak işletme kredisinin limiti 25 bin lira, vadesi 36 ay olarak ve 6 aya kadar da ödemesiz dönem olarak uygulanabileceği açıklandı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Berberler Odası Başkan Vekili Abdullah Durak, İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hakkı Kırdı, destek kredisinin koşulsuz şartsız tüm esnafa verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Küçük esnaf da var

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, kredi ödemesi devam eden esnafın bu destekten yararlanamayacağını hatırlatarak, ödemeleri devam eden küçük esnafa da yardım edilmesi gerektiğini ifade etti. Mutlu, "Ülkemizin geçirdiği zorlu süreçte, alınan tedbirler en çok esnaf ve sanatkarımızı etkilemiştir. Küçük işletmeler zor durumdadır. Açıklanan destek paketlerini yararlı buluyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Esnaf ve sanatkarımızın en az hasarla bu süreci atlatmaları öngörülmüştür. Ancak edindiğimiz bilgilere göre; halen kredi ödemesi devam eden üyelerimiz bu imkandan yararlanamayacaktır. Kredi kullanan ve ödemeleri devam eden esnaf sanatkarların da faydalanmasının önü açılmalıdır. Bu durumdaki üyelerimizi kredi limitleri aynı avantajlarla arttırılmalıdır" dedi.

Olumlu yansıması yok

İzmir Berberler Odası Başkan Vekili Abdullah Durak ise, destek kredisinin esnafa olumlu yansımasının olmadığını ifade ederek, "Bu kredinin hiç bir olumlu yansıması olduğunu düşünmüyorum. Daha önce kredi çeken hiç bir esnaf bu destekten yararlanamayacak. Bu esnafı rahatlatacak bir durum değil. Biz, koşulsuz şartsız büyük küçük demeden tüm esnafın bu kredilerden yararlanmasını istiyoruz" diye konuştu. Dükkanları kapalı olan berber esnafının zorlu bir süreçten geçtiğini dile getiren Durak, "Zaten zor durumda olan berberler daha da zor bir sürece girdi. Berber çalışmadığı zaman yanındaki eleman da çalışmıyor. Bu destek kredisi bizim için olumlu bir şey değil. Kapalı kaldığı süre boyunca, dükkanda çalışanların sigortasının, dükkanın elektrik ve su giderinin devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Küçük esnaf da, büyük esnaf da can çekişiyor" ifadelerini kullandı.

Kira desteği sağlansın

İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hakkı Kırdı da, işyerleri kapalı olan esnafa kira desteğinin sağlanması gerektiğini ifade ederek, "İşyeri kapalı, krediye erişemeyen veya yaşı gereği dışarıya çıkamayan üyelerimiz acilen devlet desteğine gerek duymaktadır. İşyerleri kapalı olan üyelerimize kira yardımı, zor durumda olan esnafımızı biraz da olsa rahatlatacak olan en az bir asgari ücret ödemesi yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

Vatandaş da ses verdi

Açıklanan destek paketine pek çok vatandaş da kendi sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Vatandaşlar, övünerek açıklanan destek paketinin gerçek yüzünün farklı olduğunu ve SSK, vergi borcu olmayan esnafın hemen hemen bulunmadığını ifade eden paylaşımlarda bulundu.