İzmir'in Konak ilçesine bağlı Alsancak Mahallesi'nde bulunan ve 'Gül Sokak' olarak bilinen Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi ve 1382 No'lu Sokak'ın isimlerinin değiştirilmesi kararı alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mart ayı meclis toplantısı Hukuk-Kent Komisyonu'nda onaylanan karara göre, meşhur Gül Sokak'ın bir kısmı, 'Brezilya', bir kısmı ise 'Kolombiya' sokak olarak değiştirilecek. Söz konusu meclis kararında şu ifadeler yer aldı: “Konak ilçesi, Kültür Mahallesi'nde bulunan zeminde mevcut yollardan ekli krokide gösterilen şekilde, Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi'nin bir kısmının niteliğinin sokak olarak düzenlenerek Brezilya, 1382 no’lu Sokağın bir kısmının düzenlenerek Kolombiya ve ayrıca 1380 no’lu Sokağın isminin Fransa olarak yeniden isimlendirilmesi talep edilmektedir. Bu nedenle konunun 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7/g maddesi doğrultusunda Belediyemiz Meclisince değerlendirilmesi hususunu arz ederim.” denilmektedir. Başkanlık Önergesi, Hukuk Komisyonumuzun 02/03/2022, Kent Konseyi Komisyonumuzun 04/03/2022 tarihli toplantısında, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7/g maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 81. maddesi kapsamında incelenmiş olup; söz konusu önerge, ilgili birimince teklif edildiği şekilde oybirliği ile uygun bulunmuştur.”

'GEREKÇESİ NEDİR?'
Kararın onaylanmasının ardından ise muhtarları aracılığıyla Gül Sokak adının değişeceğini öğrenen vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Sokak adının neden değiştirildiğini anlamadıklarını ifade eden vatandaşlar, Gül Sokak'ın bir simge haline geldiğini dile getirdi. Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dilek Olcay, isim değişikliği gerekçesinin açıklanması gerektiğini söyledi. Olcay, “İzmir, Alsancaklı'yım. İzmir'de yaşayan herkes 1382 Sokağı Gül Sokak olarak bilir. Ne gerek vardı böyle bir şeye? Orası özel bir yer. Her yeri değiştirmeye kalkarsak, bunun sonu gelmez. Hoş bir şey olduğunu düşünmüyorum. Dünyaya baktığımızda, yüzyıllardır değişmeyen sokak isimlerini görüyoruz. Çevremdeki pek çok kişi de bunun olmaması gerektiğini düşünüyor. Sebebinin bize açıklanması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

'AYNI ADLA ANILIR'
İzmir Kent Kültürü ve Gelişimi Platformu (İZGEP) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Puğ da, sokak isim değişikliğinin sadece kağıt üzerinde olacağını belirterek, herkesin o sokağa 'Gül Sokak' demeye devam edeceğini dile getirdi. Puğ, şu ifadeleri kullandı: “O sokağa, Gül Sokak diyoruz ancak resmiyette böyle bir isim yok. Tüm İzmirliler ve orayı bilenler adını Gül Sokak olarak bilir. Kağıt üzerinde, Brezilya, Kolombiya olsa da İzmirliler için o sokağın adının değişeceğini hiç sanmıyorum. Orası, Gül Sokak olarak anılmaya devam edecektir. Gül Sokak, kentin bir simgesi. Dolayısıyla, hiç kimse tarif ederken, 'Brezilya Sokak'tayım' falan demez. Dolayısıyla, resmi olarak oraya farklı isimler verilse de, İzmirliler için Gül Sokak adıyla kalacaktır.” Gökçe ADAR