Özel/Gökçe ADAR
Türkiye'de özellikle son zamanlarda döviz kurundaki hareketlilik ve ekonomik alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşlar adeta borç batağına girdi. Pek çok vatandaş, ödeyemediği borçları nedeniyle icralık oldu. Özellikle 2018 yılından sonra icra davalarında ciddi bir artışın olduğu kaydedildi. 2020 yılında başlayan pandemi döneminde ise ülke ekonomisinin kötüye gitmesi sebebiyle, icra takiplerinin sayıları daha da vahim durumda kaydedildi.

23.5 MİLYON DOSYA
Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerine göre, bir yılda icra dosya sayısı yüzde 30 oranında arttı. İcra dairelerinde devam eden dosya sayısı 23 milyon 511 bine çıktı. 2022 yılbaşından beri icra ve iflas dairelerine, toplam 2 milyon 657 bin yeni dosya geldi. Şehir şehir icra dosya sayılarının açıklandığı UYAP, İzmir'in içler acısı halini de gözler önüne serdi. Verilere göre; İzmir'de yaşayan 4.3 milyon insandan, 1.6 milyon insanın, yani her 3 kişiden birinin icra dosyası mevcut.



'AÇIK ARA ŞAMPİYONUZ'
İzmirli avukat Tarcan Ülük, Türkiye'nin icra dosyalarındaki artışın Avrupa ülkelerindeki icra dosya sayılarıyla karşılaştırıldığında açık ara önde olduğunu ifade etti. İzmir'de dosya sayılarının gittikçe artığını söyleyen Ülük, acilen tedbir alınması çağrısında bulundu. Ülük, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye'nin icra dosyalarındaki artış Avrupa'nın rakamları ile kıyaslandığında açık ara maalesef Türkiye şampiyon. Türk parasının değeri düştü, düşmeye de devam ediyor. İnsanlar artık bir işte çalışıyor olsalar da günlük ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor. Avrupa'da yaşayan bir insan, asgari ücret ile geçinebilirken Türkiye'de asgari ücret alan bir kişi geçinemiyor. Bırakın ailenizi geçindirmeyi, kendiniz bile geçindiremiyorsunuz. Çıkmaza giren vatandaş çareyi kredi almakta buluyor ama o kredi borcunu da ödeyemiyor ve icralık oluyor. İzmir'de de ne yazık ki durum kötüye gidiyor. Hükümetin bu duruma bir el atıp tedbir alması lazım. Ne muhalefet partilerinin ne de iktidarın çözüm amaçlı bir çalışma yaptığını görüyorum. Türk parasının değeri ekonomik oyunlarla eriyor. Bu erime, vatandaşı borç batağına sürüklüyor.”



'İCRA, TÜKENMİŞLİK DEMEK'
İcra iflas dosyalarının sayılarının artması, muhtarlıkların da tebligatlarla dolmasına neden oldu. İzmir'de muhtar ziyaretinde muhtarların icra tebligatlarından kendisine dert yandığını ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, durumun ürkütücü boyutta olduğunu söyledi. Beko, “Bir toplumda bu kadar icra dosyası varsa durum hiç hayra alamet değil demektir. İcra demek iflas demek, icra demek bitmişlik, tükenmişlik demek, son demek” dedi. Vatandaş adeta borç batağındayken sarayın günlük harcamasının 13 milyon lira olduğuna dikkat çeken Beko, şunları söyledi: “İnsanlarımız ekmek almayı bırakın, bedava ekmek kuyruğunda saatlerce bekler hale geldi. Dolar inmiş, çıkmış karnını doyurmayı düşünen vatandaş için ne önemi var? Fiyatları şişirdiniz, ne müdahale eden var ne de bundan rahatsız olan. Asgari ücreti açlık sınırının altında tutanlar utanmadan hala o koltuklarda oturuyor. İcralarla boğduğunuz bu vatandaşa, açlığa sürüklediğiniz bu millete hesap vermeden gitmenize izin vermeyeceğiz.”

Temel ihtiyaçlar bile ödenmiyor
Hem Türkiye'ye hem de İzmir'e baktığımızda; sözleşmeye dayalı elektrik, iletişim, gaz, su aboneliği gibi zaruri ihtiyaçtan kaynaklı icra dosyaları bulunurken ayrıca bireysel kredi, konut, otomobil ve ihtiyaç kredisi, kredi kartı borcundan dolayı icralık olan vatandaşların dosyaları da bulunuyor.

İstanbul ve Ankara'da daha yüksek
İzmir dışında icralık şehirler arasında başta İstanbul ve Ankara yer alıyor. 16 milyon nüfusa sahip olan İstanbul'da 8.2 milyon icra dosyası bulunuyor. Yaklaşık 6 bin nüfusa sahip olan Ankara'da ise 2 milyon kişinin icra dosyası olduğu ifade edilirken, Antalya'da ise 1 milyon kişinin icralık olduğunu kaydediliyor.