TOBB'un altı banka ile imzaladığı protokolle hayata geçen Nefes Kredisi'ne katıldıklarını açıklayan İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, üyelerimize şimdilik 65.6 milyon liralık kredi hacmi yarattıklarını söyledi. Talep getirse yeni kaynağın yaratılacağını ifade eden Demirtaş, aylık, 0.99 faizli, 6 ayı ödemesiz 18 ay vadeli krediden yararlanmak isteyen için üyelerin ilk önce İTO'ya ardından protokoldeki bankalara başvurabileceklerini belirtti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, geçen yıl ilk kez hayata geçen Nefes Kredisi'nden üyelerin büyük fayda sağladığını belirterek, geçen yıl bin 610 üyenin 201 milyon lira kredi kullandığını anlattı. Üyelerden gelen talep nedeniyle Nefes Kredisi'nin bu yıl da hayata geçmesi için TOBB nezdinde defalarca girişimde bulunduğunu ve bu çabaların sonuç verdiğini vurgulayan Demirtaş, TOBB'un Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankaları ile Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde imzalanan Nefes Kredisi Protokolü'ne İTO'nun da dahil olduğunu söyledi. Demirtaş, imzalanan protokole göre İTO üyelerinin 6 ay ödemesiz, sonrasında da 12 ay vadeli ve eşit taksitli, toplam 18 ay vadeli, aylık yüzde 0,99 ve yıllık yüzde 11,88 faiz oranlı olmak üzere Nefes Kredisi kullanabileceğini söyledi. Demirtaş, "Nefes Kredisi'ne dahil olmak için odamız bankalara mevduat olarak para yatıracak, buna karşılık şimdilik 65.6 milyon liralık kredi hacmi yaratılmış olacak. Şimdilik diyorum çünkü üyelerimizden daha fazla talep geldiği takdirde odamız özveride bulunarak bu kaynağın bir kat daha arttırılması, 130 milyon liraya çıkması için kaynak yaratacak. Üyelerimiz için kredi üst limiti 200 bin lira olacak. KGF'ye ödenecek yüzde 0,03 kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında üyelerimizden başka bir masraf talep edilmeyecek. Krediye başvurmak için, üyelerimizin odamızdan 'TOBB Nefes Kredisi Başvurusu içindir' ibaresi yer alan faaliyet belgesi alması gerekiyor. Söz konusu belgeyi odamıza gelerek ücretsiz alabilirler. Sonrasında protokole taraf olan bankaların herhangi bir şubesine giderek kredi başvurusunda bulunabilir. Finansal sorunlar ve sermaye yetersizliğinin tüccarlarımızın çözmek zorunda olduğu sorunlar arasında en başta geldiği biliyoruz ve bundan sonra da tüm imkânlarımız ile üyelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Nefes kredisi üyelerimize hayırlı olsun" dedi.

İTO üyelerinin Nefes Kredisi başvuruları için, odanın zemin katında "Nefes Kredisi Danışma Masası" kuruldu. İTO üyeleri bu masaya başvurabileceği gibi [email protected] adresli e-postadan da bilgi alabilecek.