Ege İhracatçı Birlikleri'nde yeni seçilen başkanlar iftarda gazetecilerle buluştu. Projeler hakkında bilgi veren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Dış Ticaret Üniversitesi kuracaklarını duyurdu.

sinannEge İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) Nisan ayında yapılan seçimler sonrasında yeni seçilen Birlik Başkanları ve görevi devreden Birlik Başkanları basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi. İftarda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Dış ticaret firmalarının ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirmek için yaklaşık 500 kişi ile bin kişi arasında öğrencisi olan butik bir dış ticaret üniversitesi düşünüyoruz. Projemizi Ekonomi Bakanımıza sunacağız kabul gördüğü takdirde hızlıca harekete geçeceğiz. Bu üniversitede yurt dışından gelen hocaların eğitim vermesini planlıyoruz. Bu üniversitede tasarım odaklı bölümler de olacak. Tasarım sadece mermer, tekstil, mobilya, gıda, metal sektörleriyle alakalı değil, gıda alanında bir ününün ambalajındaki tasarım bile çok önemli. Ürünü yüzde 50 pahalı satmamızı sağlayabiliyor” dedi.

EXİMBANK BÜROSU YOLDA


Bundan önceki dönemde EİB bünyesinde Koordinatör Başkan olarak görev yapan Sabri Ünlütürk ve birlik başkanlarının çıtayı çok yukarı çıkardığını, bundan sonra kendilerinin de bu çıtayı yükseltmek için çalışacaklarını anlatan Eskinazi, “İlk projemiz EİB binasında Türk Eximbank'ın irtibat bürosunu açıyoruz. Bunun protokolünü pazartesi günü Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım'ın katılımıyla imzalayacağız” bilgisini verdi. İlerleyen süreçte yeni projeleri devreye alacaklarını dile getiren Eskinazi, gazetecilerin sorusu üzerine günümüzde yatırım için döviz kredisi kullanımı için doğru zaman olmadığının altını çizerek, “Yurtdışındaki parayı getirmemiz gerekiyor. Maalesef üzülerek söylüyorum ülkemizin kişi başı tasarruf oranları dünyadaki en düşük seviyede. Çok para harcadık ve şuanda yatırım yapacak paramız yok. Mecburuz dışarıdaki parayı ülkemize getirmeye. Daha anlaşılır söylemek gerekirse, cebimizdeki parayı harcadık şimdi dışarıdaki paraya ihtiyacımız var. Bankalardaki tasarruflar çok düşük, yatırıma yetecek kadar değil. Seçimi atlattıktan sonra daha stabil bir ortamın oluşması gerekiyor. 24 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye'de istikrarın gelmesini temenni ediyoruz” dedi.

HEDEF BİRAZ SAPABİLİR


Türkiye'de taşların yerine oturması gerektiğinin altını çizen Eskinazi, seçimi sürecinde herkesin bir miktar sıkıntı çekeceğini ama ondan sonra önlerini görerek yatırımlara devam edeceklerini vurguladı. Eskinazi, Türkiye'nin 2023 hedeflerini tam tutturamasa da yakın bir noktaya geleceğini öne sürdü.