İESOB'tan üründe 'Yerli Malı' etiketine destek Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, 3 Ekim'den itibaren yürürlüğe giren etiketlerde 'Yerli Malı' logosunun Türkiye'de üretilen ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunmasının zorunlu olduğunu, etiket ve listelerde malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı gibi ayrıntıların yer aldığını söyledi

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların geçici olduğunu belirterek, "Ekonomide yaşanan badireler üretim ve ihracat artışı ile aşılabilecek mahiyette. Bu nedenle üretim-ihracat ve üretim-iç tüketim zincirindeki tüm halkalara yönelik tedbir ve desteklerin hazırlanması büyük önem arz ediyor. Ekonomik mücadelede hükümete, iş dünyasına olduğu kadar halkımıza da görevler düşmekte. Çünkü 'Yerli Malı'nın barkodunun 869 ile başladığına ilişkin tüm uyarılara rağmen tüketicilerin barkoda yeterince dikkat etmedikleri bir gerçektir. Tüketicileri yerli malına özendirmeye yönelik yeni tedbirlere ihtiyaç duyulmakta. Bu noktada Ticaret Bakanlığı'nın Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik yerinde oldu" dedi.

3 Ekim'de yürürlüğe giren Yerli malı logosu kullanma zorunluluğunu şöyle anlattı:

"Etiketlerin ve fiyat listesinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karıştırılmayacak şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunluluk olacak.Yeni uygulama, ekonomik istikrara katkı sağlayacaktır. Fiyat dalgalanmalarını önleyecek, hem üreticinin hem tüketicinin çıkarlarını koruyacaktır."

'ESNAFI TERCİH EDİN'


Türkiye'nin geleceği için her kesime görev düştüğünü belirten İESOB Başkanı Mutlu, logolu ürünlerin tercih edilmesiyle ithal girdi veya ürünlere olan yoğun talebin önüne geçileceğini, bunun da Türkiye'deki dış ticaret ve cari açığı önleyeceğini belirterek, "Tüketicilerin hem tüketimi kamçılayan hem de raflarında ithal ürünlere ağırlık veren yabancı sermayeli AVM'ler yerine, yerli malını ve yerli malının en fazla bulunduğu esnaf sanatkarları tercih etmeleri daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Geleceğimizin tutumlu olduğumuz, yerli malı kullandığımız, küçük işletmelere sahip çıktığımız ölçüde güzel olacağı unutulmamalıdır" dedi.