Haber/ Sinan KESKİN

Tüm dünyada bütün dengeleri altüst eden korana virüsü hız kesmeden yayılmaya devam ederken “yeni dünya düzeninde” iş dünyası da ciddi sorunlarla başetmeye çalışıyor. Ülkeler ekonomilerini ayakta tutmak için bir dizi önlem alıyorlar. Ülkemizde de korona virüs ile savaşta şirketlerin ve çalışanların bu süreci en az hasarla atlatması için arka arka yeni tedbirler alınıyor. Süreç içinde farklı zamanlarda açıklanan tedbirler zaman zaman iş dünyasında kafa karışıklığına da neden oluyor.

Birlikte atlatacağız

İçinde bulunduğumuz olağanüstü süreçte alınan olumlu kararların, özellikle de vergi ödemelerinin ötelenmesinin mükellefler için olumlu bir etki yaratacağını söyleyen Yeminli Mali Müşavir Levent Gençyürek, “Bu aşamada gerek Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) gerekse Yeminli Mali Müşavirler (YMM) evden de olsa mükelleflere gerekli desteği sağlayacak, bu sürecin az hasarla atlatılması için çaba gösterecektir” dedi. Böyle olağanüstü dönemlerde SMMM ve YMM'lerin işletmeler için çok daha önemli hale geldiğinin altını çizen Gençyürek, “Meslek grubu olarak gerek teknolojiyi kullanma gerekse bilgi birikimi açısından yeterli tecrübe ve deneyime sahibiz. Bu zor günleri mükelleflerle dayanışma içinde atlatacağımıza inanıyorum. Mükelleflerin de bu süreçte daha anlayışlı ve sabırlı olması gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu. Türkiye'de iş özellikle işverenleri ve çalışanları ilgilendiren tedbirlere de değinen Gençyürek, Nisan, Mayıs ve Haziran'da verilmesi gereken muhtasar ve KDV beyannamelerinin 27 Temmuz'a ötelendiğini, buna göre tahhakkuk eden ödemelerin de Ekim, Kasım ve Aralık ayında yapılacağını söyledi.

Nisan sonuna ertelendi

Gençyürek, korona virüs kapsamında bugüne kadar alınan tedbirleri şöyle özetledi: “26 Mart 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 24 Nisan 2020 Cuma günü sonuna kadar uzatıldı. Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan tüm mükelleflerin, lojistik ve ulaşım, perakende ticaret vb belli sektörde faaliyet gösteren mükelleflerin, ana faaliyet alanı itibarıyla İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin, 65 yaş üstünde olması veya kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren gelir vergisi mükellefleri ve meslek mensuplarının, beyanname ve bildirimleri 65 yaş üstünde olan veya kronik rahatsızlığı bulunan SMMM tarafından verilen mükelleflerin, 27 Nisan 2020 tarihine kadar verilmesi gereken Muhtasar ve Katma Değer Vergisi Beyannameleri 27 Temmuz 2020 Pazartesi, bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin 27 Ekim 2020 gününe, 27 Mayıs 2020 tarihine kadar verilmesi gereken Muhtasar ve Katma Değer Vergisi Beyannameleri 27 Temmuz 2020 Pazartesi, bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin 27 Kasım 2020 gününe, 26 Haziran 2020 tarihine kadar verilmesi gereken Muhtasar ve Katma Değer Vergisi Beyannameleri 27 Temmuz 2020 Pazartesi, bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin 28 Aralık 2020 gününe ertelendi.

Yüzde 60'ını devlet ödeyecek

Devletin, ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebepler nedeniyle haftalık çalışma saatinin en az 1/3 azalması veya işyerinin kapanması üzerine çalışılmayan süre için işsizlik fonundan ödeme yapması olarak tanımlanabilecek “Kısa Çalışma Uygulaması”nın korona virüs (Kovid-19) için de geçerli sayıldığını kaydeden Gençyürek, şöyle konuştu: “Bu dönemde, kısa çalışma yapan işçilere 3 ayı geçmemek şartı ile çalışılmayan haftalık iş saatinin yüzde 60'ı kadar İŞKUR’dan ödeme yapılacak. Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez. Buna göre kısa çalışma ödeneği 4 bin 380 lirayı aşamayacak. 1 Mart 2020'den 30 Haziran 2020'ye kadar işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak. Konaklama vergisi de 1 Ocak 2021'e ertelendi.”