Turizm açısından ülkenin en önemli bölgeleri arasında yer alan Ege kıyıları, özel işletmeler tarafından hızla işgal edilip, ticarileştiriliyor. Kıyı Kanunu’nun 6. maddesine göre kıyılar, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup buralarda hiçbir yapı yapılamaz. Kıyılarda duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Ancak kıyıların özelleştirilmesiyle birlikte işletmeler, Ege bölgesinin en güzel plajlarını ‘işletmeleri’ haline getirdi.


İzmir’in turizm beldeleri Çeşme ve Alaçatı’da beach clublar 9 günlük bayram tatilinde oluşması beklenen yoğunluğa hazırlanıyor. Geçen yıllarda pahalılıkla gündeme gelen Çeşme ve Alaçatı’da fiyatların yüksekliği yine dikkat çekiyor. Geçen yıla göre giriş ücretleri yüzde 100-200 oranında artan Çeşme’deki özel plajlarda bir gün geçirmek isteyen kişilerin binlerce lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Bazı beach clublarda giriş fiyatına şezlong, minder, koltuk kullanımları ya da bir içecek dâhil olurken, bazılarında dâhil olmuyor. Giriş fiyatı olmayan veya daha ucuz olan beach clublarda ise harcama limiti uygulaması bulunuyor. Bu mekânlarda fiyatlar da cep yakıyor. En ucuz sokak lezzeti olarak bilinen kokoreç, Çeşme’deki mekânlarda 195 TL’den servis ediliyor. Aynı mekânlarda bir top dondurma 50 TL, 0.75 cl su 70 TL, hamburger 180 TL ve bir fincan kahve 50 TL’den müşteriye sunuluyor.

ÇEŞME’Yİ HALKTAN KOPARDILAR

Çeşme’de yaşayan yurttaşlar, halk plajının neredeyse kalmadığını söylüyor. Bir yurttaş, “Çeşme’nin en güzel bölgeleri şirketlerin elinde. Her gün yenisi yapılmaya da devam ediyor. Bu şirketlerin aldıkları giriş ücretleri de her geçen gün artıyor. Bu fiyatları normal yurttaşların vermesi imkânsız. Bir de herkesi almıyorlar. Tipe, arabana, kıyafetine bakıyorlar. Yıllardır girdiğimiz denize artık giremez hale geldik. Çeşme’yi halktan kopardılar” diye konuştu. (BirGün Ege )