Haber/ Didar DEMİRCİ

Türkiye’nin ve dünyanın ilk sanal gıda fuarı olan The Fource’un tanıtımını yapan EİB, zoom üzerinden basınla bir araya geldi. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin yönetiminde gerçekleşen toplantıya Gıda Birlik Başkanları katıldı. Toplantının açılımını yapan Eskinazi, “23-27 Kasım 2020 tarihleri arasında düzenlenecek The Fource sanal gıda fuarı, pandemi süreciyle sekteye uğrayan ticari girişimleri çağın sağladığı imkanlarla canlandırarak dünyanın dört bir yanındaki gıda sektörü paydaşlarına erişim sağlayan, yeni nesil bilgi, ticaret ve uluslararası gıda sektörünün en kapsamlı dijital kaynağı olacak. Dünyadaki değişimin hızına paralel olarak üyelerimizin değişen ihtiyaçlarına en iyi biçimde hizmet verebilmek için proaktif davranarak ‘Yeni Normal’ düzene hızlıca uyum sağlayıp, sektör olarak tedarik zincirinde yaşanan kırılma ve değişimi kendi lehimize çevirmek için dijital kanalları aktif bir şekilde kullanmaya başladık. Ege İhracatçı Birlikleri olarak dijitalleşme sürecinde en hızlı pozisyon alan ihracatçı birliği olduk” dedi.

İkinci sanal fuar ‘ilki’

Geçtiğimiz aylarda yine bir ilki gerçekleştirerek, Türkiye’nin ilk sanal fuarı Shoedex2020 Ayakkabı ve Saraciye Fuarı’nı düzenlediklerini hatırlatans Eskinazi, “Bu sefer gıda sektöründe Türkiye’nin ilk sanal fuarı The Fource için çalışmalarımızı başlattık. The Fource öncesinde 7-9 Temmuz 2020 tarihlerinde dünyanın en önemli re-export merkezlerinden Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik sanal gıda sektörel ticaret heyeti organizasyonumuz olmuştu. 2020 yılı ile birlikte başlayan Covid-19 salgınının, kitlesel bir sağlık problemi oluşturması ve insan hayatını tehlikeye atması, yaşamın her alanındaki köklü değişiklikleri beraberinde getirdi. Küresel ölçekte yaşadığımız bu salgın gıda ve tarım sektörlerinin ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunun bir kez daha farkına varılmasını sağladı. Pandemi sonrasında Türkiye’nin ihracatı 2020 Ocak-Eylül döneminde yüzde 10,9 düşerken, tarım ürünleri ihracatı aynı dönemde yüzde 4,8 artarak 17 milyar 130 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin ihracatını gıda ve tarım sektörlerinin ayakta tuttu” şeklinde konuştu.

“Sektörünün en kapsamlı dijital kaynağı olacak”

THE FOURCE, çağın sağladığı imkanlarla gıda ihracatına yeni bir açılım getireceğinin altını çizen Eskinazi, “Dünyanın dört bir yanındaki gıda sektörü paydaşlarına erişim sağlayan, yeni nesil bilgi, ticaret ve uluslararası gıda sektörünün en kapsamlı dijital kaynağı olacak” dedi. Eskinazi’nin konuşmalarının ardından Gıda Birlik Başkanları sırasıyla söz aldı. İlk olarak Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep’e söz hakkı tanındı. Celep, The Fource hakkında “Kendine has, anlamlı, kalıcı ve çekici bir isim ile yeni nesil fuar anlayışını hissettirmeyi amaçlayarak belirlediğimiz THE FOURCE, gıda sektörünün temel taşı olan değerli ham maddelerin ve katma değerli gıda ürünlerinin kaynağı mottosunu birebir yansıtan bir isim oldu” dedi.

Sırasıyla söz alan başkanların konuşmalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, “Salgının kontrol altına alınması için uygulamaya konan tedbirler arasında restoran ve kafelerin kapatılması ve sokağa çıkma yasakları insanları evde yemek yapmaya zorladı. Bu dönemde uzun süre dayanmaları doyurucu ve besleyici olmaları nedeniyle en çok tercih edilen ürünler mercimek nohut bezelye ve bulgur makarna un oldu. Yurt içinde ve yurt dışında bu ürünlere talepte artışlar yaşadık. Birliğimiz ocak eylül dönemlerinde ihracatı yüzde 37, 10’da 8’lik artışla yaklaşık 390 milyon dolar olarak gerçekleşti. Çatısı altında bulunduğumuz EİB’nin düzenlediği ilk sanal gıda fuarı The Fource, yabancı alıcılara ulaşmak için çok önemli bir fırsat! Pandemi döneminde dijital ortamda gıda alışverişlerinde yüzde 46 artış gözlemlendi. The Fource ile e ticaret rakamlarımızı arttırarak, ihracat rakamlarımızı daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyoruz.”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, “Pandemi döneminde antioksidan sağlıklı gıdaya olan talep artışının başta kekik, defne, adaçayı, biberiye gibi odun dışı orman ürünleri ihracatına olumlu etki ettiğine işaret etti. Yağcı “Ege Bölgesi odun dışı orman ürünleri ihracatında lider konumda. 2020 yılının Ocak – Eylül döneminde odun dışı orman ürünleri ihracatımız yüzde 19’luk artışla 97,7 milyon dolardan, 116 milyon 100 bin dolara yükseldi. En çok ihraç ettiğimiz ürünler ise kekik, defne, adaçayı oldu. THE FOURCE ile odundışı orman ürünleri ihracatında 2020 yılı sonunda 200 milyon doları hedefliyoruz. Kekiğin, antioksidan özelliği nedeniyle talep artışının devam edeceğini öngörüyoruz. Bu nedenle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği yaparak kekik üretim alanlarını genişletmek istiyoruz. İlk etapta 25 bin ton, sonrasında 40 bin ton kekik üretim altyapısına kavuşmak istiyoruz.”

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “Çipura, levrek ve alabalık ürünleri başta olmak üzere su ürünleri ihracatı yüzde 70’ini EİB yaptı. Su ürünleri hayvansal ürünlerden tavuk, yumurta ve süt ürünlerinde pandemi döneminde ihracatın bir miktar azaldı, bal ihracatı ise olumlu bir seyir izledi. Ocak -Eylül 2020 ihracatı yüzde 1.9 gerileyerek 702.8 milyon dolara düştü. Gıda sektöründeki tüm oyuncuların bir araya geleceği THE FOURCE fuarı ile ürünlerimizi yeni restoranlara, otellere ve şeflere tanıtma fırsatı yakalayacağız. 2020 yılı sonundaki 1 milyar dolar ihracat hedefimize THE FOURCE Fuarı’nda yapacağımız ticari bağlantılarla ulaşacağımıza inanıyoruz.”

Uçak; “Pandemi gıdanın önemini hatırlattı”

“Pandeminin tarımın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı” tespitinde bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü olarak pandemi döneminde insan üstü bir gayretle üretime ve ihracata devam ettiklerini, bu sayede gıda krizi yaşanmadığını anlattı.

Taze meyve sebze ihracatında; limon, üzüm, portakal, mandalina, taze incir, çilek, kiraz, domates ürünlerinin, meyve sebze mamullerinde ise; turşu, konserveler, salça, kuru domates ve meyve sularının bu dönemde yoğun bir ilgi gördüğünü ifade eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Pandemi döneminde ürünlerimize olan ilgi sayesinde Ocak – Eylül döneminde ihracatımız yüzde 19’luk artışla 715 milyon dolara, son bir yıllık ihracatımız ise 1 milyar 3 milyon dolara tırmandı. 2020 yılı sonu için belirlediğimiz 1 milyar dolar ihracat hedefine 3 ay önce ulaştık. THE FOURCE yeni ülkelere açılmak için önemli bir fırsat sunacak. Fuar sırasında gerçekleştireceğimiz ikili görüşmeler ile yeni ülkelerin ihracat rotamıza eklenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Gündeş: “Yeni ülkelerin ihracat rotamıza eklenmesini bekliyoruz”

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı M. Kadri Gündeş;

Ege Bölgesi deyince akla ilk gelenlerin zeytin ve zeytinyağı olduğunu dile getirdi. Gündeş, "2019/2020 sezonu zeytin ihracatımız % 3’lük artışla 145 milyon, zeytinyağı ihracatımız ise 11 aylık dönemde sekteye uğrayarak 102.4 milyon dolara gerilese de THE FOURCE fuarı aracılığıyla hayata geçirilecek yeni iş birlikleri ile ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu fuar özellikle ülkemizin zeytin ve zeytinyağı kalitesini tüm dünyaya duyurmak için çok önemli bir platform" dedi.

"Pandemiyle birlikte hayatımız baş döndürücü bir hızla dijitale kaydı" tespitinde bulunan Gündeş sözlerini şöyle tamamladı: "İş seyahatlerinin yapılamaz olduğu süreçte, biz ihracatçılar için dijital pazarlama bir zorunluluk halini aldı. E-ticaret tüketicinin de hoşuna gitti. Sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlar, HİBRİT Fuarlar bundan sonra hayatımızın bir parçası olacak. THE FOURCE bizlere bu yolculukta yeni pazarlar, yeni müşteriler kazandıracak. 1.5 milyar dolar ihracat hedefi olan Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü dijital fuarlar ve sanal ticaret heyetleriyle bu hedefe ulaşacak. Fuar sırasında gerçekleştireceğimiz ikili görüşmeler ile yeni ülkelerin ihracat rotamıza eklenmesini bekliyoruz."

Türkiye ve uluslararası gıda sektöründe iz bırakacak yeni nesil bir sanal gıda fuarı hedefiyle yola çıkan THE FOURCE’un tanıtım toplantısına Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep ve Gıda Birlik Başkanları katıldı.

Ege’den yapılan gıda ihracatı 3 milyar 638 milyon dolara çıktı

Pandemi koşullarıyla birlikte tüketicilerin sağlıklı beslenmeye yönelmesi, sağlıklı gıdaya olan talebi artırırken, bu durum Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin ihracat rakamlarına da yansıdı. Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatı ‘2020 yılının Ocak – Eylül döneminde yüzde 4,6 artışla 3 milyar 479 milyon dolardan 3 milyar 638 milyon dolara çıktı. Ege İhracatçı Birlikleri yıllık 5 milyar 80 milyon dolar seviyesindeki tarım ürünleri ihracatını önümüzdeki 5 yılın sonunda 10 milyar dolara taşımayı hedefliyor.