Özel/Murat ERVİN - Geçtiğimiz yıl sanayi sektöründe yaşanan doğalgaz kesintilerinin bu yıl konutlara da sıçrayabileceği endişesinin yanı sıra oldukça artan doğalgaz ücretleri vatandaşların sobalarını tekrar depolardan çıkarmasına veya yeni soba almasına neden oluyor. İzmir Kaloriferciler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Kemal Erözel, önümüzdeki ayların belirsizliğini koruduğunu belirterek, “Rusya'nın veya İran'ın doğalgaz akışını kesmesi, azaltması ihtimali herkesi kara kara düşündürüyor. Yaşanabileceklere hazırlıksız yakalanmak istemeyen vatandaşlar da şimdiden soba alıyor ve şömine kurduruyor” dedi.

FİYAT 2, SATIŞ 3 KAT ARTTI
Kendisinin de soba sattığını anlatan Erözel, “Geçtiğimiz yıl 750 liraya sattığımız sobayı bu sene 1500 TL'ye veriyoruz. Buna rağmen geçtiğimiz sene 50 tane soba satmışken bu sene daha kış gelmeden 150'ye yakın soba sattım. Çünkü hiç kimse ne olacağını bilemiyor. Aniden gelişecek bir olumsuzluğa karşı hazırlıklı olmak istiyorlar” diye konuştu. Orta ve alt gelir grubunun sobayı tercih ederken villa veya müstakil evlerde oturanların şömine kurdurduğunu açıklayan Kemal Erözel, sobaların yanı sıra eskiden yemek yapmakta kullanılan tüplere de talebin arttığının altını çizdi. 

PANİKLEYEN TÜP ALIYOR 
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Akaryakıt, LPG ve Madeni Yağlar Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Berkant Gündüz ise kendisinin de tüp satışı alanında çalıştığını, son 1 yılda tüp satışlarının 2 kattan fazla arttığını kaydetti. Gündüz, “Rusya ve İran gazı kesebilir paniği yaşanıyor. Vatandaşlar da tüpe yöneliyor. Özellikte piknik veya kamp tüpü dediğimiz küçük tüplerde satışlar oldukça arttı. Şu anda 12 kilogramlık tüpü 312.5 TL'ye, 2 kilogramlık küçük tüp ise 60 TL'ye satıyoruz” diye konuştu. Evinde kendisinin de yedekte tüp bulundurduğunu söyleyen Gündüz, “Ben enerjide hiç bir zaman tek bir kaynağa bağımlı olunmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü öyle bir durumda sadece o enerjiye bağımlı hale gelirsiniz. Ocağımın bir gözü elektriklidir ve doğalgaz yerine de tüpü tercih ederim. Yedek tüpümde sürekli vardır” ifadelerini kullandı.

VİLLAYA KÖMÜR 
İzmir Kömürcüler Odası Başkanı Mustafa Düzyol, geçtiğimiz yıllarda vatandaşların bin lirayı bulan aylık doğalgaz faturası nedeniyle kömüre daha fazla ilgi gösterdiğinin altını çizdi. Düzyol, “Bu sene kaliteli kömürün tonu 5 bin TL civarında. Ama daha düşük kalorili kötü kömürler 3 bin liraya bile satılabiliyor. Zenginler bile evlerindeki şöminelerde yakmak için bizden kömür alıyor. Bizzat benim götürdüğüm çok sayıda böyle villa ve müstakil ev var. Tabi şömineli evlere daha çok fındık kömürü götürüyoruz. Kömür götürdüğümüz evlerin bir çoğunda doğalgaz olduğunu görüyoruz. 'Niye kömür alıyorsunuz' diye sorduğumuzda 'doğalgaz faturaları çok arttı ve bu kış doğalgazın kesilme riski de var' yanıtını veriyorlar” şeklinde konuştu.