Haber / Murat ERVİN

İzmir Valiliği, emniyet müdürlüğü ve ilçe belediyelere yazı göndererek alkol ve sigara satılan tüm işletmelere kamera zorunluluğu getirdi. Alınan karara göre özellikle satış yapılan yerlerin içerisine ve dışına, kasa ve ödeme noktalarının olduğu alanlara kamera yerleştirilmesi zorunlu olacak. Buraya takılan kameralar, işletme açık bulunduğu sürece kayıt yapacak. Olası şikayet, denetleme ve problemli zamanlarda emniyet yetkilileri gerekli çalışmaları yapabilecek. Kameralar geriye dönük izlenebilecek ve satış yaptığı tespit edilenlere ağır yaptırımlar uygulanacak. Özellikle pandemi döneminde işletmesini açamayan veya kısıtlı olarak çalışmak zorunda kalan esnaf, zor günleri atlatamadan yeni bir masrafla karşı karşıya. Tekel bayileri, alkol satış noktaları, alkol satışı yapılan marketler ile alkollü restoranları da ilgilendiren karardan İzmir’deki yaklaşık 50 bin esnaf etkilenecek.

Esnafın bu dönemde işlerinin oldukça durgunlaştığını kaydeden İZTO İçecek Grubu Meclis Üyesi Bedri Artut, işletmelerin önemli bir kısmının bu masrafı kaldıramayacak durumda olduğunu vurguladı. Kaçak alkolün çok daha önemli bir sorun olduğunu belirten Artut, “Şu anda resmi satışlara eş düzeyde kaçak alkol var. Hükümetin öncelikle bunu engellemesi gerekir. Zira kaçak alkol nedeniyle ölümler oldukça sıklaştı. Esnaf o kadar kötü durumda ki devlet bile esnafa az da olsa para yardımı yapmaya çalışırken ortalama 3 bin 500 lirayı bulan kamera sistemi bizler için çok büyük rakam” ifadelerini kullandı.

“KİRASINI BİLE VEREMİYOR”

İZTO Meslek Komitesi’nin Salı günü konuşulacağını aktaran Artut, “Bu konuyu ele alıp, yönetime götürmeyi istiyoruz. Öncelikle olarak ele alacağımız tebliğde, bunun gözden geçirilmesi, iptal edilmesi veya ertelenmesini konuşup, yönetim olarak Valiliği ziyaret edebiliriz. Sadece Ticaret Odası olarak değil, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyeleriyle birlikte düşünüldüğünde 60 bini bulabilecek bir rakamdan bahsediyoruz. Konuyu esnaf oda başkanımızla da görüşeceğim. Yasaklarla, polisiye tedbirlerle bir yere gelemeyiz. Millet kirasını veremezken 3 bin 500 lirayı nasıl versin?” dedi. 

'Bugün Vali Köşger'le görüşme yapacağız'

CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan da konuyu yakından takip ettiklerini ve bugün İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile bir görüşme gerçekleştireceklerini vurguladı. Bakan, “Vali beye bu kararın olumsuz yanlarını anlattığımızda olumlu karşılayacağını düşünüyorum. Kendisi son derece mantıklı ve akılcı biri. Sorunun çözüleceğine inanıyorum. Zaten bu tebliği, özel hayatın ihlali anlamına da geleceğinden görüşmeden herkesi sevindirecek bir karar çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.    

'Umarız haksız zam yapılmaz'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Güvenlik ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sabri Tek, kararın güvenlik kamerası imalatı yapan şirketlerin işlerini artıracağını belirtti. Tek, “Taleple birlikte fiyatlarda da artış görülebilir. Takılacak kameraların gece görüşlü, döner başlıklı, harekete duyarlı, kayıt süresine, renkli olup olmamasına, uzaktan takip edebilme, 360 derece dönmesi gibi özelliklerine göre fiyatları da değişiyor. Ortalama bir sistem kurulumu ise 3 bin 500 lirayı bulabiliyor” dedi. Esnafın pandemi nedeniyle uzun süredir iş yapamadığını ve bu kararın işletmeleri zorlayacağını aktaran Tek, “Kullanılan sistemler yurt dışından döviz ile getiriliyor. Döviz arttıkça fiyatlar da yükseliyor. Bir de buna yeni zamlar eklenmemeli. Umarız güvenlik kamerası sistemlerine haksız zam yapılmaz” diye konuştu.