Yatırımların ağırlıklı olarak yapıldığı, nitelikli iş gücü, alt yapı, sosyal donatı, sağlık, ulaşım, eğitim gibi imkanların olup olmaması göre oluşturulan Gelişmişlik Endeksi araştırmasında İzmir'den 3 ilçe ilk 20 listesine girerken, 12 ilçe de ilk 100 arasında yer buldu. Listenin en sonuncusu ise 715'inci sırada kendisine yer bulan Kiraz oldu.  İzmir Ticaret Odası (İZTO) Araştırma ve Geliştirme Uzmanı Erdem Alptekin tarafından hazırlanan 'İzmir İlçelerinin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Düzeylerinin Tahlili' raporuna göre Türkiye'de en gelişmiş ilk 20 ilçe arasına Konak 11'nci, Bornova 17'nci ve Balçova 18'inci sıradan girdi. Türkiye sıralamasında en gelişmiş ilk 100 ilçe arasında ise üstteki 3 ilçeye ek olarak 37'nci sırada Karşıyaka, 41'inci sırada Çiğli, 43'üncü sırada Gaziemir, 45'inci sırada Çeşme, 52'nci sırada Güzelbahçe, 59'uncu sırada Urla, 67'nci sırada Narlıdere, 92'nci sırada Bayraklı ve 99'uncu sırada Buca girdi

OLANAKLAR PUANLANDI
Raporda gelişmişlik kademelerinin o ilçenin sosyo-ekonomik durumuna, sanayi ve hizmetler sektöründeki nitelik ve niceliğine, sosyal donatı, ulaşım, eğitim, sağlık gibi imkanların göz önüne alınarak belirlendiği kaydedildi. Ayrıca, “İktisadi hayatın daha fazla geliştiği birinci bölgelerde ilçelerin temel altyapısı önemli oranda tamamlanmış durumdadır. Eğitim, sağlık ve yaşam kalitesinin diğer ilçelere oranla daha yüksek olduğu görülmekte” ifadelerine yer verildi. Söz konusu etmenler göz önüne alındığında İzmir'de birinci kademe içine  10 ilçenin girdiğini açıklayan Erdem, “Bu ilçeler içinde gelişmişliği en fazla olan 3.46 puanla Konak. Bu ilçeyi sırasıyla Bornova, Balçova, Karşıyaka, Çiğli, Gaziemir, Çeşme, Güzelbahçe, Urla ve Narlıdere izliyor” dedi. 

'2 İLÇE CANLANDIRILMALI'
Sıralamayı değerlendiren Erdem Alptekin, “İzmir’in en çok nüfusa sahip ilçeleri Buca’nın 99, Karabağlar’ın ise 120'nci sırada yer alması İzmir nüfusunun yüzde 22.5’ini üstlenen bu iki ilçemizde eğitim ve sağlık gibi sosyal hizmetlerin yanı sıra kentsel dönüşüm başta olmak üzere ticareti canlandıracak adımların atılması gerektiğini göstermekte. Ayrıca rapor, İzmir’in daha alt kademede yer alan ilçelerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ortaya koymakta. Kiraz başta olmak üzere Beydağ, Bayındır, Kınık, Ödemiş ve Bergama’ya yönelik istihdam yaratacak yatırımların arttırılması İzmir ekonomisinin merkez ve civar ilçeler anlamında gelişebilmesi için önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı. 

OSB'LER FARK YARATACAK
Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına da değinen Alptekin, “OSB çalışmaları, Dikili, Bergama, Kınık ve Bayındır ilçelerinde devam etmekte. Dikili ikinci, Bergama üçüncü, Kınık ve Bayındır ise dördüncü bölgede yer almakta. Tarımsal OSB çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilgili ilçelerin bir sonraki çalışmada daha üstlerde yer alabileceği düşünülebilir” diye konuştu.

'YATIRIMLAR İLE GELİŞECEK'
Bergama’da kurulan BASBAŞ Serbest Bölgesi'nin de Bergama başta olmak üzere çevre ilçelerin ekonomisine önümüzdeki yıllarda katkıda bulunacağını tahmin ettiklerini açıklayan Erdem şöyle konuştu: “İzmir’in kuzeyine etki eden İzmir-Çandarlı Otoyolu ve İzmir-İstanbul Otoyolu gibi yatırımların yanı sıra Çandarlı’da biten otoyolun Bergama ve Dikili’yi de kapsayacak şekilde uzatılması ve uzun vadede Çanakkale Köprüsü'yle birleştirilerek kesintisiz bir otoyol hizmeti sağlanması İzmir’in kuzeyinde yer alan Kınık, Dikili, Bergama gibi kentlere ve tüm İzmir geneline olumlu katkısı sağlayacaktır.”