Geçtiğimiz 16 Aralık'ta Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz puan daha indirerek 14'e indirmesinin ardından dolar 17 TL'ye kadar yükseldi. İhracatta bile ithalata bağımlı olan Türkiye'de iş dünyası da yaşananlara isyan etti. Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile patronlar kulübü olarak anılan Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki iş dünyası temsilcileri iktisat ve finans bilimi temelinde gerekli girişimlerin yapılmasını istedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Piyasalarda yaşanan çalkantı ve döviz kurlarının geldiği seviye birçok firmayı hem endişelendiriyor hem de olumsuz etkiliyor. Piyasaların ivedilikle istikrara kavuşmasını sağlayacak acil önlemler alınmasını ve öngörülebilirliğin temin edilmesini bekliyoruz

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski: Denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir. Atılan adımların ardından güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı oluşmuştur. Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmelidir

TMMOB Başkanı Emin Koramaz: Açıklanan şaibeli verileri ile gizlenmek istese de gündelik hayatımızın her alanında, gündelik hayatımızın her anında krizin etkilerini iliklerimize kadar hissediyoruz. İktidar halkın sorunlarını göz ardı eden iktidar kriz daha da büyümeden önlem almalı

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Dün faiz indirimine giden Merkez Bankası’nın bugün elindeki kıymetli döviz kaynaklarını piyasaya sürmesini şaşkınlıkla izliyoruz

EDDMİB Başkanı Yalçın Ertan: Kurun çok fazla dalgalanması bizi tedirgin ediyor ve belirsizlik artmış durumda. Öngörülebilirlik yok. Ayrıca krediye ulaşamaz noktaya geldik. Kurun istikrara kavuşması önemli. Aciler Türkiye’de ekonomik ve sosyal istikrara ihtiyaç var.

İZTO Meclis Üyeleri Derneği: Denenen ekonomik program dünyanın bütün ülkelerinin uyguladığı politikanın tamamının aksine bir uygulama. Rakamsal verilerin de şeffaf olmadığı bir gerçek. Ülkeye fayda sağlamayan ekonomik modelden vazgeçip ekonominin kurallarının ivedilikle uygulanmalı.

GİFED Başkanı Huriye Serter: İktisat bilimi ile örtüşmeyen ekonomi modelinde ısrar ediliyor. Bizler öngörülebilir, şeffaf ve güven ortamının sağlandığı bir ekonomik model istiyoruz. Daha acı sonuçlar yaşamaması için denenmekte olan ekonomi programından vazgeçilmeli.

İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt: Aşırı değer kaybeden Türk lirası, piyasalardaki tüm dengeleri alt üst etti. İş insanları olarak şeffaf, öngörülebilir, güveni sağlayan bir ekonomi yönetimi istiyoruz. Ülkemizi yönetenler ekonomi bilimine uygun gerçekçi kararlar ile ekonomiye yön vermeli.

EGİAD Başkanı A. Avni Yelkenbiçer: Kurun yukarı yönlü ve hızla dalgalanması üretim ve ticareti durma noktasına getirmekte. Bilimin ışığında, rasyonel politikalara geçilmeli, toplumu umutsuzluğa ve mutsuzluğa sürükleyen politikalardan vazgeçilmeli. Kaynaklarımız refah sağlayacak politikalara yönlendirilmeli.

ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı: Türk lirasındaki değer kaybı, tedarik, üretim, satış ve ödeme süreçlerinin tam anlamıyla tıkanmasına neden olmakta. Ülkemizde öncelikle öngörülebilirlik ve şeffaflığın sağlanması gerekmekte. Ayrıca ivedilikle ekonomi bilimi ve uygulamalarına dayanan politikalara ve gerçekçi kararlara geri dönülmeli. Acil olarak gereken önlemler alınmalı.