Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Aydın Buğra İlter, ekonomide son dönemde yaşanan gelişmelerden en çok KOBİ'lerin etkilendiğine vurgu yaparak, finansal kaynaklara kolaylıkla erişebilmelerine ve bu işletmelerin yapısal olarak güçlendirilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtti.

Özellikle finansal dalgalanmaların yaşandığı ve finansal kaynaklara yüksek maliyetle erişildiği ekonomik iklimlerde KOBİ'lerin önemli ölçüde zarar gördüğünü ve kriz ortamından en fazla etkilenen ekonomik aktör olarak yer aldıklarını söyleyen EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, "Finansmana erişim konusunda zorluk yaşayan bu önemli ekonomik aktörler için bazı adımlar atılmasının ekonomide yaşanan dalgalanmaların yıpratıcı sonuçlarını azaltacağını düşünüyoruz" dedi. Türkiye ekonomisinde toplam girişim sayısının yüzde 99.8'ini oluşturan; istihdamın yüzde 73.5'ini, maaş ve ücretlerin yüzde 54'ünü, cironun yüzde 62'sini, faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 53.5'ini oluşturan KOBİ'lerin ekonomideki rollerinin önemine vurgu yapan İlter, "Diğer taraftan, know-how, sermaye miktarı ve özellikle bilgi ve iletişim alanındaki modern teknolojiye erişim ve sağladığı avantajlardan faydalanma kabiliyeti açısından da geliştirilmesi gereken KOBİ'lerin finansman bulma konusunda güçlük yaşamakta oldukları yadsınamaz bir gerçektir. Ekonominin canlandırılması ve büyüme- kalkınmaya dayalı ekonominin sağlanması açısından KOBİ'lerin finansal kaynaklara kolaylıkla erişebilmesine ve bu işletmelerin yapısal olarak güçlendirilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var" diye konuştu

Bu kapsamda yapılması gerekenlere değinen İlter, "Öncelikle KOBİ'lere sağlanan teşvikler için mevzuat sadeleştirilerek başvuru sürecinin kolaylaştırılması daha çok KOBİ'nin desteklerden faydalanabilmesini sağlayacaktır. KOSGEB, Türk Eximbank gibi kurumların KOBİ'lere sağlayacakları destekleri arttırılıp, bu desteklerin yaygınlaştırılmasının sağlanması ve bunun yanında özellikle KOBİ'lerin ihracata teşvik edilerek kapasitelerinin bu yönde arttırılması gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan TOBB ve 8 bankanın işbirliği ile hayata geçen, mevcut kredi faizlerinin altında kredi olanağı sağlayan ve daha önce uygulanmaya başlayan KOBİ Nefes Kredisi'nin devamı niteliğindeki 'KOBİ Destek Kredisi' projesi ile pek çok KOBİ'ye uygun finansman sağlanacağını ümit ediyoruz. KOBİ'leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruyan alacak sigortası sisteminin yaygınlaştırılması, bankaların kredi teminatı konusundaki katı yaklaşımlarını esnetmesi, finansal kiralamanın yaygınlaştırılması, Kredi Garanti Fonu imkanlarının arttırılması, KOBİ'lerin finansal kredi ve ayrıca riskten korunma ihtiyaçlarına cevap verecektir. KOBİ'lerin Ar-Ge konusunda desteklenmesinin ve özellikle teknoloji kullanımının özendirilerek verimli üretim ile daha fazla katma değer yaratmalarının sağlanması gerekmektedir. Diğer taraftan KOBİ'lerde kurumsallaşma ve işletme-finans yönetiminin etkinliğinin arttırılması açısından bilgiye yatırım yapmaları teşvik edilmelidir. Girişimciliğin desteklenmesi ve finansmanın sağlanması açısından risk sermayesi olanaklarının geliştirilmesi ve bunun için gerekli kurumsal ve fiziksel altyapının oluşturulması gerekmektedir" diye konuştu.