Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Nisan ayı Meclis toplantısında konuşan EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu’nun gündeminde enflasyon, işsizlik, mesleki eğitim ve çıkarılar yasal düzenlemeler vardı. Başkan Gökçüoğlu, Türk Lirası’na olan güvenin bir türlü kazandırılamadığını söyleyerek, “Vatandaşın TL’den kaçmasını önlemek için güçlü önlemler alınmalı. Yapısal önlemleri almadan bu güveni artıramayız ve dolayısıyla ekonomik istikrarı sağlayamayız. Enflasyon maalesef kendi haline bırakılmış gibi ve hiçbir şekilde durdurulamıyor. Bu nedenle sanayici hiç işlem yapamaz hale doğru geldi. ÜFE ve TÜFE arasındaki makas da her ay açılıyor. Açıklanan rakamlar, gerçek yaşama uygun değil” diye konuştu.

‘BU POLİTİKAYLA MÜMKÜN DEĞİL’

Artan maliyetleri fiyatlara yansıtamadıklarını açıklayan Gökçüoğlu, “40 yılı aşkın bir süredir enflasyona sahip bir ülke olarak Merkez Bankası ve Para Politikaları Kurulu’na çok önemli görevler düşüyor. Fakat uygulanan bu politikalarla uluslararası arenada sanayicimizin başarılı olması mümkün değil. Üretimi sürdürülebilir kılmak çok güç ve bu artışların devamı gelecek. Ülkemiz enerjisini yarınları değil günü kurtarmaya odaklanmıştır. Masa başı alına kararlarla hepimizi zor günlerin beklediği anlaşılmakta” ifadelerini kullandı.

‘CANIMIZ ACIYOR’

Turizm ve ihracat gelirlerinin yüzde 40’ının Merkez Bankası’na satılması zorunluluğu ve yapılacak ödemelerin TL cinsinden olması kararına karşın kamu idarelerinin bunlardan muaf tutulduğunu açıklayan Gökçüoğlu, şunları söyledi: “Anayasal eşitlik anlamında kamu idaresi de döviz ödemelerini TL cinsinden yapmalı. Zira kamu idaresinin ödemesi, bizim gibi özel sektörden çok daha fazla. Biz sanayici olarak sırtımıza yüklenen bu yükü ne kadar, nereye kadar çekebiliriz bilemiyorum. Hepimizin canı acıyor. Üretim ve istihdamı hedefliyorsak ihracatçının musluğunu kesmemelisiniz. Yoksa ihracatçı, ihracat yapamaz noktaya gelir. Üretim zor; ürün bulmak zor ve tedarik zinciri kırıldı. Bir de üstüne bizleri zorlayan düzenlemeler yapılması sıkıntımızı artırıyor.”

‘EĞİTİMSİZ İŞ GÜCÜ YARATILIYOR’

Hükümetin 1 milyon istihdam hedefi koyduğu Yeni İstihdam Modeli’ni de eleştiren İbrahim Gökçüoğlu, “Bu projede yüzde 70 istihdam taahhüdü verilmesi şartı var. Projede kapsamında kursiyer 1 gün okula 4 gün de çalıştığı firmada eğitim alacak. Eğitime devam eden bir öğrencinin eğitimi kesip sanayide çalıştırıldığı bir sürece giriyoruz. Yani eğitimsiz işgücü yaratılıyor. ‘İhracat yapacağız, fabrikalarımız geliştireceğiz’ derken eğitimsiz bir kesim yetiştiriyoruz. Meslek liselerinin işini fabrikalara yüklüyoruz. Sonra da meslek lisesi memleket meselesi diyoruz. Meslek liselerinde bu uygulamanın yapılması ülkemize çok büyük zarar veriyor. Böyle giderse eğitimli bir tane eleman bulamayız” dedi.

BİNA GERİLİMİ

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) yapılacak EBSO binası konusunda internet üzerinden yapılan toplantılarda üyelerin olumsuz ve yakışıksız ifadeler kullandığına dikkat çeken İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Bir daha EBSO Meclisi’nde bu tür sorulara kürsüden yanıt vermeyeceğim. Binanın yapımı için 35 milyon TL ayrıldı ama artık bu konuda sorusu olan OSB yönetimine yazı göndersin biz de yanıtını kendilerine iletelim” dedi. EBSO Meclis üyesi Haluk Tezcan ise İAOSB alanına EBSO binası yapılması konusunun 1 yılı aşkın süredir konuşulduğuna dikkat çekerek, “Buradan anladığım kadarıyla 35 milyon liralık kaynak ayrılmış. Öğrenmek istediğim ise binanın temeli bu yıl atılacak mı yoksa atılmayacak mı? Burada biz meclis üyelerinin yok sayılarak yanıt verilmemesini de kabul etmiyorum” dedi.