Haber/ Murat ERVİN
Tarım ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, ülke genelinde 9 kentte sebze ve meyve hallerindeki fiyatları denetleyecek. İzmir’de de yapılacak denetimlerin fiyatların düşeceği anlamına gelmediğini söyleyen İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan, hallerde yapılan ticaretin devlet tarafından belirlenen kar oranlarına göre gerçekleştiğini belirtti.

‘KİMSE DÜŞÜŞ BEKLEMESİN’

Fiyatların arz ve talep neticesinde belirlendiğini belirten Doğan, halden alınan ürünlerin üzerine son satış noktasında maliyetlerin de eklendiğini vurguladı. Doğan, “Üreticiden alınan ürünün üzerine vergisi, taşınması, dükkanın kirası, personelin gideri de eklenince fiyatta artma olur. Eğer gerçekten etiketlerde düşüş bekleniyorsa çiftçinin mazot; halcinin ise yüzde 8 olan KDV oranları düşürülsün. Aksi durumda fiyatlarda değişimi kimse beklemesin” dedi. Önceki yıllarda fiyatların düşmesi için tanzim satış noktalarının açıldığını fakat bunun bile fiyatları düşürmediğini aktaran Doğan, halde benzer denetimlerin zaten İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da yapıldığını aktardı. Üreticinin malının halde üretici adına satıldığını kaydeden Doğan, alınan yüzde 8’lik komisyonun devlet tarafından belirlendiğini de anlattı.

‘LİMİT GETİRİLSİN’

Pazar yerleri ile market gibi perakende sebze ve meyve satışının kayıt altına alınması gerektiğini de ifade eden Başkan Orhan Doğan, perakende satışların mutlaka belli bir kar oranıyla sınırlandırılması gerektiğini vurguladı. Limit getirilmesi halinde 1 liraya alınan ürünün 4-5 katına satılamayacağını söyleyen Doğan, “Eskiden zabıta gelir, faturamızı ister ve satış fiyatımıza bakarak ne kadar kar koyduğumuzu kontrol ederdi. Belirlenen kar oranını üzerinden satış yapılırsa ceza kesilirdi. Ama şu anda perakendeci istediği kadar kar koyabiliyor. Tekrar bu sisteme dönülmeli” dedi.

‘KONTROL İLE DÜŞMEZ’

Halleri kontrol etmekle sebze ve meyvenin ucuzlamayacağını kaydeden Doğan, çözüm yerinin haller değil, kar sınırı olmayan perakendeciler olduğunu tekrarladı. Hale gelen ürünün 20 tane kontrol memurunu geçtikten sonra indirildiğini belirten Doğan, “Halde faturasız mal satma ihtimaliniz hiç yok; yaparsanız da ağır cezaları var. Biz zaten sıkı denetim altındayız. Neyi, nereden ve kaça aldığımızın tüm bilgisi bilgisayar ortamında gözüküyor. Ama perakendede öyle değil. Yine de gelip bu denetimi yapsınlar; biz de töhmet altında kalmayalım” ifadelerini kullandı.

3 KAT ARTIYOR

Ürün Çiftçide Markette

Marul 1.45 TL 4.83 TL

Sivri Biber 1.95 TL 6.44 TL

Maydanoz 0.69 TL 2.16 TL

Elma 2.20 TL 6.65 TL

Patlıcan 2 TL 5.99 TL

Kabak 2.20 TL 6.11 TL