Haber / Murat ERVİN

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla Konak ile Balçova'yı birbirine bağlayan Mithatpaşa Caddesi'nin bir kısmını kapsayan 'tek yön' uygulaması dün başladı. Uygulamaya göre Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi ile Hakimiyeti Milliye Okulu arasındaki yaklaşık 2 kilometrelik yolda araçlar, Konak istikametine doğru tek yönlü olarak gidebilecek. Ayrıca trafik ekipleri de yola araç park edilmesine izin vermeyecek. Alınan kararın söz konusu 2 kilometrelik güzergahtaki yaklaşık 700 esnafı ve 2 binden fazla çalışanı zor durumda bırakacağını belirten Yalı İşadamları ve İşletmeciler Derneği Başkanı Rıfat Erdal, önceki yıllarda yapılan benzer bir uygulama nedeniyle kısa süreliğine de olsa yüzde 30'ları bulan ciro kayıpları yaşadıklarını söyledi.

'2 KİLOMETRE UZADI'

Akşam mesai bitiminde Konak istikametinden Fahrettin Altay yönüne gidenlerin Mithatpaşa caddesindeki işletmelere uğrayarak alış verişini yaptığını söyleyen Erdal, yeni uygulama nedeniyle artık vatandaşların bu işletmelere gelemeyeceğini aktardı, Erdal, “Örneğin Konak'taki işyerinden çıkıp Balçova'ya evine giden biri pideciye siparişini veriyor geçerken alıyordu. Ya da yarım saatliğine lokantasına, restoranına girip karnını doyuruyor sonra yoluna devam ediyordu. Fakat şimdi bu çok zorlaştı. O vatandaşın gelmesi için yolunu 2 kilometre daha uzatması gerekecek. Bu da hem yakıt hem de zaman tasarrufuna neden olacağı için uğramaktan vazgeçecek” diye konuştu.

'BU KARAR AVM'YE YARAR'

Bu uygulamadan en kazançlı çıkacak işletmenin Fahrettin Altay'da geçtiğimiz aylarda hizmete açılan İstinye Park'ın olacağına dikkat çeken Rıfat Erdal, “Vatandaşlar, akşamları yolu uzatıp zaman kaybetmektense söz konusu AVM'ye gidip orada yemeğinin yiyip, alış verişini yapıp yoluna devam eder. Ayrıca motorlu kuryeler de arabalar gibi aynı kurallara uyacağı için evlere siparişlerin ulaştırılmasında da sıkıntılar yaşanabilir. Vatandaşların yeme içme ve diğer tercihlerini AVM'ye kaydırmasına neden olabileceği böylesi kararlar bizim gibi küçük esnafı bitirir” ifadelerini kullandı.

'CİROLAR YARIYA İNER'

Akşamları ve hafta sonları da vatandaşların araçlarıyla sahile gelip birer çay içip günün yorgunluğunu attıklarının altını çizen Erdal şöyle konuştu: “Bu 2 kilometrelik alanda tam 27 tane kafe var. Tek yön uygulaması ve araçların hiç bir şekilde duramayacak olması da bu kafelerin iş yapamaması anlamına gelir. Önceki yıllarda tecrübe edildiği üzere, ilk aydan itibaren ciro kayıplarımız başlar ve bu kayıplar artarak devam eder. Günde en az 1 milyon liralık cironun olduğu bu 2 kilometrelik alanda 2-3 ay sonra cirolar 500 bin liranın da altına düşer. Bunun sonucunda da işletmeler önce küçülür sonra da kapanmaya başlar. Dolayısıyla da işsizlik artar, banka kredileri ödenmekte zorlanır, devlet vergi kaybına uğrar. Umarım hiç bir işletmenin zarar görmeyeceği başka bir çözüm bulunur.”

NEDENİ: YOĞUNLUK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, İl Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine Mithatpaşa Caddesi’nin bir kısmına ilişkin geçtiğimiz hafta trafik düzenlemesi yaptı. Yeni uygulama, dün itibariyle başlarken düzenlemenin, çift yönlü trafik akışı ve uygunsuz parklar nedeniyle yoğunluk yaşayan Mithatpaşa Caddesi’ni rahatlatacağı açıklandı.