İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Köy Koop Birliği çatısı altında bulunan kooperatiflerle ve bu kooperatif ortağı olan 258 çobanla süt alım sözleşmesi imzaladı. Törenin ardından konuşan İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, “Bergama’da Başkan Tunç Soyer ile çoban ateşini yaktık. Şimdi İzmir’in birçok yerinden ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden çobanlar İzmir Köy Koop Birliği'mizi arayarak projeye dâhil olmak istediğini söylüyor” diye konuştu. İzmir Köy Koop Birliği olarak üreticilerin iklim kriziyle mücadele kapsamında daha az suyun tüketileceği küçükbaş hayvancılıkla ilgili bilgilendirdiklerini belirten Soyer, “Meralarımızda tekrar koyun sürülerinin otlamasını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu amaçla kooperatifçiliği geliştirmek adına çalışmalarına hız kesmeden sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

'ÇİFTÇİ BİLGİLENİYOR'

İzmir Köy Koop Birliği'nin Türkiye’deki tarımını yeniden ayağa kaldırmak için üreticileri bilinçlendirmeye devam ettiğini aktaran Soyer şöyle konuştu: “Yeşil Mutabakat çerçevesinde iklim krizi ve su tüketimi konusunda üreticileri bilgilendiren İzmir Köy Koop Birliği, atalık tohumlara yönlendirme, kapalı sistem büyükbaş hayvancılıkta kullanılan silajlık mısırın yol açtığı susuzluğa karşı küçükbaş hayvancılığı da destekleme, kimyasal ilaçtan uzak bitki koruma yöntemleri konusunda önemli çalışmalar yapmayı sürdürüyoruz. Bunları yaparken üretici ve kooperatiflerin verim-gelir dengesini de koruyoruz.”

'SÜT TOZU KULESİ'

Bu çalışmaları kooperatifçilik, dayanışma ve birlik inancı olan kamu kurum ve yöneticileri ile birlikte gerçekleştirdiklerini söyleyen Neptün Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonuyla bu inancımız gün geçtikçe büyüyor. Başkan Soyer ile İzmir Köy Koop Birliği’nin yolları 2009’da Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde ilk Halkın Bakkalı’nı Seferihisar’da açmasıyla kesişti. Bayındır’da temeli atılan Süt İşleme Tesisi Tunç Başkanın kamuda tarım adına yaptığı en önemli yatırımlarından biridir. Bu tesiste süt krizinin önünü kesecek süt tozu kulesi yapılacak olması süt üreticileri için çok önemlidir. Bu yatırım ile süt üreticisi olan bizleri koruma altına almış oldu, minnettarız” dedi.

38 BİN ORTAKLI

1971 yılında S.S. İzmir Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP İzmir Birliği) unvanıyla hayata geçen kuruluş İzmir’de 114 adet ortak kooperatif, 38 bin kooperatif ortağı ve üretici aileden oluşmakta. Birlik, köylerde kooperatifçilik eğitimleri vererek kadınların ve gençlerin üretime teşvik edilmesi, dünyaya örnek olacak kooperatif modelleri geliştirilmesi için de çalışmakta.