Haber/ Murat ERVİN

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı'nın sonuçları, İklim Değişikliği ve Tarım Değerlendirme Raporu’nda toplandı. Toplam 114 sayfadan oluşan ve 7 temel çözüm önerisinin sunulduğu raporda, çiftçinin en büyük maliyet kalemleri arasında yer alan mazot fiyatı ile ürünün verin ve kalitesini artıran gübre fiyatlarının düşürülmesine yönelik hiç bir çözüm bulunmuyor.

BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Raporda, “Zararlılarda ve hastalıklarda artış, gübreleme ve ilaçlama sorunları, hayvansal üretimde yem temininde güçlükler, mera alanlarının mera vasfını yitirmesi gibi sorunlar nedeniyle gün geçtikçe güvenilir gıdaya ulaşım azalmaktadır” denilse de, mazotta ÖTV'nin kaldırılması veya yüzde 1'e indirilmesi, gübre fiyatlarının düşürülmesi gibi kısa vadede çiftçiye ve üretime önemli katkı sağlayacak çözümler yerine etkisini en az 5 yıl sonra gösterecek, 'Hayvansal gübre yönetim sistemleri kurulmalıdır' ifadesine yer verildi.

GÜBRE İÇİN HAYVAN KALMADI

Raporda çözüm önerilerinin sanki yeni keşfedilmiş gibi sunulduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı, “Organik gübreye geçilmesi konusu yıllardır söylenen ve istenen bir konu fakat bu dönüşüm hemen olabilecek, çiftçiye veya ürüne kısa vadede katkı sağlayacak konular değil. Ayrıca hayvansal organik gübre açısından düşünürsek, ülkemizde çiftçiler süt para etmediği için hayvanlarını kesime gönderdiklerinden gübresini kullanacak hayvan da kalmadı” diye konuştu. Organik gübrenin de toprağa işlemesinin kimyasal gübrelere oranla çok daha yavaş olduğunu belirten Çakıcı, bu enzimlerin parçalanıp toprağa geçmesi ve toprağın yapısını ekime hazır hale getirmesinin bile bir kaç yılı bulabileceğininin altını çizdi.

DESTEKLER, ÖTV'NİN ALTINDA

Adnan Çobanoğlu (Çiftçi-Sen Genel Sekreteri): Raporda mazot ve gübre fiyatlarına yönelik bir önerinin yer almaması bana 'Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az' atasözünü hatırlattı. Çünkü çiftçi yıllardın bunu dillendiriyor ama hükümet bunu duymak istemiyor. Kaldı ki, hükümetin bütçeye koyduğu tarımsal destek miktarı bile mazottan gelecek ÖTV'nin çok altında kalıyor. Yani ÖTV geliri, tarımsal desteklerin çok üstünde bir kazanç sağlıyor yetkililere. Yani kaşıkla veriyor ama kepçeyle alıyorlar.

RAPORDAN 7 ÖNERİ

1- Modern sulama sistemleri yaygınlaştırılmalıdır.

2- Canlı rüzgar perdeleri kurulmalıdır.

3- İklim değişikliğine uygun olacak şekilde dayanıklı çeşitleri deneme üretim alanları ve çeşitleri artırılmalıdır.

4- İklim dostu tarımsal destekleme modeli oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.

5- İklim değişikliği konusunda taşra personellerimize eğitimler verilmelidir.

6- Anız yakılmalarının önüne geçilmelidir.

7- Hayvansal gübre yönetim sistemleri kurulmalıdır.