Haber / Murat ERVİN

Türkiye'de vatandaşları internette 'nasıl intihar ederim' diye araştırma yaparken, vatandaşlar 3 TL'lik ekmeği Halk Ekmek'ten 1 lira daha ucuza almak için soğuk, kar, sıcak demeden saatlerce kuyruklarda beklerken, okula gidecek evladına 4 liralık simit parasını bile veremezken Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 'düşük faizli konut müjdesi' tepkilere neden oldu. Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konut satışında 3 ayrı paket hazırladıklarını ve kısa vadede konut satışını artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

İlk kez konut alacaklara 2 milyon liraya kadar değere sahip konut için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0.99 faizle kredi verileceğini kaydeden Erdoğan, “Ayrıca birinci ve ikinci el konut alımında konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022'den önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankası'na satılarak karşılanması şartıyla alınacak konutlar için yüzde 0.89 faiz oranıyla kredi verilecek” dedi.

'YÜZDE 5'İ SEVİNDİRDİ'

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, açıklanan müjdenin vatandaşı değil inşaatları yarım kalmış müteahhidi sevindirdiğini söyledi. Kimsenin Türk halkının aklıyla alay etmemesi gerektiğini açıklayan Koçal, “Bugün TÜRK-İŞ'in belirlediği yoksulluk sınırı bile 16 bin lira olmuşken, ayda 14-15 bin lira bankaya ödemeye yapmak için en az 35 bin TL gelirinizin olması gerek. Zaten 1 milyon liradan daha düşük sıfır ev bulmak bile zor. Çift maaşlı bürokratlar ve temsil hakkı alanlar ancak bu evleri alabilir. Türk halkının yüzde 95'i bu imkanlardan faydalanamaz. Açıklanan sözüm ona müjdeye geri kalan yüzde 5'lik kesim sevindi” diye konuştu.

'KAYNAKLAR MÜEAHHİTLERE'

Halkın ucuz ekmek kuyruklarında saatlerce beklediğini, kirayı ödeyemediği için Adliye kapılarında günlerini geçirdiğini kaydeden Koçal, “Diğer taraftan ayda 15 bin lira ödeyeceksiniz denilerek müjde açıklanıyor. Bu müjde değil zulümdür. Müjde olması için TOKİ'nin devreye girip asgari ücretle geçinen hanelere ücretsiz ev vermeli ya da çok düşük kira alınmalı veya kira yardımı yapılmalı. Ülkemizin kaynakları müteahhitlere değil, yoksulluk ve açlık sınırının altındaki vatandaşlarımıza harcanmalı” ifadelerini kullandı. 

'VATANDAŞLA DALGA GEÇMEKTİR'

Memiş Sarı (DİSK Ege Bölge Temsilcisi): Toplum açlığa ve yoksulluğa itilirken ve toplum açlığı en ince damarlarına kadar hissederken, gıda ve su sorunu sürerken, tarımın desteklenmesi yerine 20 milyar liralık bir konut desteğiyle müteahhitlerin desteklenmesi aslında vatandaşla dalga geçmektir. Bu 20 milyar lirayı, asgari ücret veya kısa çalışma ödeneğiyle çalışan işçilere, 2 bin 500 lira alan emeklilere, borç içindeki çiftçi ve esnafa, intihar eden müzisyen ve işsizlere verselerdi daha iyi olurdu. Bu açıklamalar yüzde 70-80'lik kesime değil olsa olsa yüzde 10-20'lik üst gelir grubuna müjde olur. Bu sözde müjde, ucuz ekmek kuyruğunda bekleyen vatandaşla, çocuğuna okul harçlığı veremeyen ailelerle, 4 bin 253 lirayla bir ay ailesini geçindirmek zorunda olan asgari ücretliyle dalga geçmektir. Birlik olmadığımız sürece onlar manda yoğurdu ve hurma yemeğe devam eder, vatandaş bayat ekmek peşinde koşar. 

ZENGİNLERE MÜJDE

Bedri Serter (CHP İzmir Milletvekili): Bugün İzmir'de 1 milyon liradan daha ucuza sıfır ev yok. Bu parayı kredi olarak bankadan çekince ayda 14 bin lira geri ödemesi olacak. Vatandaş 4 bin 253 liralık maaşını 3 ay biriktirse 1 aylık banka taksitini bile ödeyemiyor. Doktorlar bile aylık 9 bin liralık maaşlarıyla taksitle ev alamaz halde. Evet, bu müjde ama zenginlere müjde. Vatandaşın derdi akşam evine ekmek götürmek, karnını doyurmak. Artık ev hayali kurmak bile nüfusun yarısından fazlasına denk gelen asgari ücretli için lüks. Asgari ücretlinin maaşı daha ilk haftada tükeniyor; ay sonunu kredi kartı borçlarıyla veya akrabalarının desteğiyle getirmeye çalışıyor. 1 milyon lira kredi çekip ayda 14 bin lira bankaya taksit ödeyecek olan vatandaş evde taş mı yiyecek; faturalarını ödemeyip ay ışığında mı aydınlanacak, kirasını ödeyemeyip evinden mi atılacak? Bakan Nebati sürekli ABD'ye gidip geldiği için asgari ücreti de 4 bin 253 dolar zannediyor olabilir ama birinin asgari ücretin TL olarak verildiğini kendisine söylemesi gerek.

YARIM SAATTE YÜZDE 15 ZAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası konut kredilerindeki faiz indirimine yönelik açıklamasından sonra internet sitelerinde evlerini satışa çıkaranlar, bir anda fiyatları yüzde 10-15 oranında artırıldı. Yani açıklamadan önce 1 milyon liraya satılığa çıkan bir konut, Cumhurbaşkanı'nın yaklaşık yarım saatlik konuşmasının ardından 1 milyon 150 bin TL'ye çıktı. Bu konutları alanlar ise konutun yaklaşık 20 yıllık amortisman süresini karşılaması için kirayı da yükseltiyor. Böylece 1.5 milyon liralık evlerin kirası da asgari ücreti yakaladı.