Özel/Zişan AKAR
İzmirlilerin bir zamanlar kentin dört bir yanında yoğun olarak kullandığı şehrin simgesi taksi-dolmuşlar, kelimenin tam anlamıyla bir elin parmakları kadar kaldı. Kentte raylı sistemin hayata geçmesiyle sayıları 160'dan 10'a düşen taksi-dolmuşlar şu an sadece Yenişehir-Konak hattında hizmet veriyor. Azalan ise sadece araç sayısı değil, müşteri bulmakta zorlanan sürücüler, çoğu zaman 5 kilometrelik güzergâhta boş gidip geliyor. Bundan 4 yıl öncesine kadar Talatpaşa-Konak, Kahramanlar-Konak, Konak-MTK Bostanlı-Karşıyaka gibi hatlarda 160 adet taksi-dolmuş hizmet veriyordu. Raylı sismenin hayata geçmesiyle, taksi-dolmuşlar da bir elin parmakları kadar azaldı. 150 araç sahibi araçlarını taksiye çevirirken, 10 araçla Yenişehir-Konak hattında hizmet vermek için direnen taksi-dolmuş sahipleri, boş gelip giden araçlarda benzin parasını bile çıkaramamaktan şikayetçi.

4 KİŞİNİN BİNMESİ MUCİZE
Sadece Yenişehir-Konak hattında geçtiğimiz yıllarda 40 araç hizmet veriyordu. Bu araçlardan 30 tanesi gelirleri her geçen gün azalınca, taksicilik yapmaya başladı. Taksi-dolmuş olarak kalan 10 aracın sahibi ise 5 kilometrelik yolda benzin parasını çıkarmaya çalışıyor. Eskiden Konak'dan MTK'ya kadar giden araçlar müşteri azlığı nedeniyle güzergâha Yenişehir'de son veriyor ancak bu hamle de benzine art arda gelen zamların altında kalınca, araç sahipleri, 'Yolu daha da nasıl kısaltırız'ın derdine düştü. Kişi başı 8 lira bilet parası kesen taksi-dolmuşcular aracı tam olarak doldurabilirse, 32 lira kazanıyor, bunun 10 lirasını benzine veren sürücülere 24 lira kalıyor. Ancak her turda araca 4 kişinin binmesi mucize gibi bir şey haline geldi. Çoğu zaman tek kişiyle taksici gibi hizmet veren araç sahipleri, ağırlıkla müşterilerinin güzergah üzerindeki hastanelerde çalışan sağlıkçılar olduğunu, onlara da toplu ulaşımın ücretsiz yapılmasıyla, işlerin tamamen durduğunu söylüyor.

HATTA ŞOFÖR KALMADI
13 yıldır Yenişehir-Konak hattında şoförlük yapan Atilla Yazıcı, "Araçlar azaldıkça insanlar başka alternatiflere yöneliyor; ya aktarma ücreti daha hesaplı olduğu için otobüse biniyor, ya da taksiyi tercih ediyor" dedi. 1960'lı yıllardan beri hizmet veren hatta pandemi öncesi 39 aracın çalıştığını söyleyen Yazıcı, "Kazanç kurtarmadığı için araçları genelde mal sahipleri kullanıyor, hatta benim gibi şoför olarak çalışan sadece 2 kişi var. Hat stresli, kazancı da düşük olunca şoför bulmak zaten zor. Ortalama bir kazanç için aracı sürekli doldurmamız gerekiyor ama sahah ve akşam saatleri dışında araçları dolduramıyoruz. Sabah 7.00'den akşam 19.30'a kadar ortalama 20 gidiş 20 dönüş yapıyoruz, kazancın çoğunu da benzin parasına veriyoruz" diye konuştu.

'Taksiye dönsünler'
Son 4 yıl içinde raylı sistemin kent trafiğinde yoğun şekilde kullanılmasıyla taksi-dolmuşların 160 olan sayısının 10'a düştüğünü söyleyen İzmir Şöforler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, 150 araç sahibinin taksiciliğe döndüğünü söyledi. Kalan 10 taksi-dolmuşcunun Yenişehir-Konak hattında hizmet vermeye devam ettiğini belirten Anık, "Eğer kurtarmıyorsa, onlar da sadece araçlarını beyazdan sarıya dönüştürerek, taksicilik yapabilirler" dedi. Otobüs ücretine, taksi konforunda yolculuk yapmaktan memnun olan İzmirliler ise kentin simgesi haline gelen taksi-dolmuşların hizmete devam etmesinden yana.