İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan çalışmanın ardından 2017 yılında Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu açıklandı. 500 büyük sanayi kuruluşu arasında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi 62 şirket yer aldı.

Merkezi İstanbul, Ankara ya da başka şehirlerde olmasına rağmen üretimleri İzmir'de olan firmaların esas alındığı EBSO listesindeki sonuçlara göre 2017 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun yüzde 12'sini EBSO üyesi firmalar oluşturdu. Bu yıl 4 firma listeye ilk kez dahil olurken, 1 firma çalışmaya katılmadı. EBSO'nun ilk 100 listesine giren firmaların 44 tanesi, 500 büyük listesine de girme başarısı gösterdi.

500 Büyük Sanayi Kuruluşu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Listeye giren her bir üyemizi tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının, üretimlerinin, karlarının artarak devamını diliyorum" dedi.

DESTEKLEMELER POZİTİF ETKİLEDİ


Türk reel sektörünün çok zor bir coğrafyada, birçok olumsuz gelişme yaşanırken desteklenmesinin, ülke ekonomisinin de büyümesi anlamına geldiğine dikkat çeken Yorgancılar, bu durumun 2017 yılı yüzde 7'lik büyümeden ve yüzde 40'a ulaşan üretimden satışlardan çok net görüldüğünü vurguladı. Yorgancılar, "2017 yılındaki destekler çok kıymetli olmakla birlikte, geçici adımlarla sanayici bir yılı iyi kaparken, bir başka yılı olumsuz kapatabilmektedir. O nedenle sürdürülebilir yüksek katma değerli üretim adına, üretimin önündeki tüm engellerin kaldırılarak, rakiplerimizle eşit şartlarda üretimin sağlanması en büyük arzumuzdur. Son atılan adım ile elektrik faturalarımıza yansıyan ek maliyetler gibi çözüm bekleyen konularımız bulunmaktadır" diye konuştu.

"REEL SEKTÖR ÜLKEMİZİN UMUDU OLMAYA DEVAM EDİYOR"


Reel sektörün dinamik yapısı ile ülkenin umudu olmaya devam ettiğini, sektör temsilcileri olarak bundan sonraki hedeflerinin bu yüksek oranlı üretim artışını, katma değerli üretime dönüştürmek ve yerli veya yabancı doğrudan yatırımlara yenilerini eklemek olduğunu kaydeden Yorgancılar, "Hükümetimizden yılın ikinci yarısında Sanayi 4.0 ve Dijitalleşme Yol Haritası'nı hayata geçirmesini bekliyoruz. Üretimden, eğitime, istihdamdan hizmetlere kadar niceliksel başarıdan niteliksel başarıya geçebildiğimiz takdirde, ilk 10 ekonomi hedefini konuşabiliriz. Çünkü, Türkiye'yi sürdürülebilir büyütecek olan sanayidir" dedi.

SON ON YILIN EN İYİ PERFORMANSI


100 büyük içindeki 44 EBSO üyesinin İSO'nun 500 büyük listesindeki; üretimden satışların, cironun, ihracatın ortalama yüzde 8'ini gerçekleştirdiğini, 100 büyük EBSO üyesinin 2017 yılı verileri dikkate alındığında son 10 yılın en iyi performansını gösterdiğini, benzer bir çalışmada İSO 500 büyük firmasının da son 13 yılın en iyi performansını gösterdiğini ifade eden Yorgancılar, Türkiye'nin sanayi kuruluşlarını analiz etme açısından en önemli 2 çalışmasının benzer sonuçlara ulaşmasının, bir kez daha karar vericilere çok önemli mesajlar sunduğunu vurguladı. Yorgancılar şöyle devam etti: "Veriler 2016 yılı ile kıyaslandığında; 500 Büyük firmanın Üretimden Satışları 2017 yılında yüzde 33 artarken, EBSO'nun çalışmasında 100 büyük firmanın üretimden satışları yüzde 40 artmıştır. 500 büyük firmanın ihracatı yüzde 17 artarken, 100 büyük üyemizin ihracatı yüzde 24 artmıştır. Dönem karı; hem baz etkisi, hem de satışların artması ile 500 büyük firmada yüzde 40.7, 100 büyük firmamızda yüzde 66 oranında artmıştır. Satış karlılığı 500 büyük firmada yüzde 8.3'e çıkarken, 100 büyük firmamızda yüzde 10.9'a yükselmiştir."

Finansman giderlerinin faaliyet karı içindeki payının 500 büyük firmada yüzde 55'lerden yüzde 48.4'e gerilerken, 100 büyük firmada bu oranın yüzde 32'ye kadar gerilediğini belirten Yorgancılar, "Yani ülke genelinde sanayi kuruluşlarımız faaliyet karının yaklaşık yarısını finansman giderleri için kullanılmakta idi. Kısmen de olsa iyileşme gözlenmekte ancak firmalarımızın borçlanma açısından riskleri devam etmektedir" dedi. DHA