Özel/Murat Ervin
İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde toplam 22 bin metrekarelik alanda 200 çalışanıyla faaliyet gösteren 44 yıllık Fersan'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Gürhan Güven, ürettikleri turşuların yüzde 95'inin, sirkenin ise yüzde 20'sinin 40 ülkeye ihraç edildiğini geri kalan kısmın ise yurtiçinde tüketildiğini söyledi. Yıllık sirke üretiminin 22 bin ton, turşu üretiminin ise 6 bin ton olduğunu kaydeden Güven, Türkiye başta olmak üzere Rusya, Japonya, İtalya, Dubai gibi ülkelerde de yoğun şekilde faaliyet gösteren uluslararası fast food zincirlerinin mutfaklarında İzmir'den gönderilen turşularının kullanıldığını vurguladı.



PANDEMİ İLE SATIŞ YÜZDE 66 ARTTI
Yaklaşık 44 yıl önce İzmir'de faaliyete başladıklarını açıklayan Güven, pandemi süreciyle birlikte ev hanımlarının temizlik yaparken sirke kullanımına arttırdığını kaydetti. Daha önce ağırlıklı olarak salata ve yemeklerde kullanılan sirkenin, el dezenfektanı, mikrop kovucu, bakteri öldürücü, bulaşık makinelerinde parlatıcı gibi farklı amaçlarla da tüketildiğini açıklayan Güven, “Açıkçası sektör en iyi dönemini pandemide yaşadı. Herkes bir anda sirke kullanmaya başladı. Sirke girmeyen eve bile sirke girdi. Bu süreçte sirke pazarı yüzde 66 büyürken bizim 2021 yılı satışlarımız da 2019'a oranla yüzde 20 arttı” diye konuştu. Sirkenin doğal asitli oluşu nedeniyle temizliğe de çok uygun olduğunun altını çizen Güven, “Mesela bir temizlik ürünü aldığınızda arkasında en az 15 tane farklı kimyasal bileşen görürsünüz. Bunların ne olduğunu çoğu kimse bilmiyor. Bizim ürünümüzde ise sadece sirke var. Bu vesileyle biz de temizlik amaçlı kullanmak için sprey ve şişelerde temizlik sirkesi çıkarttık” ifadelerini kullandı.



'DÜNYADAKİ 5 FİRMADAN BİRİYİZ'
Fersan'ın Türkiye’deki en büyük sirke fabrikası ve aynı zamanda pazar lideri olduğunu sözlerine ekleyen Gürhan Güven şöyle konuştu: “Ürettiğimiz sirkenin yüzde 20’si ihracata gidiyor, turşumuzun ise yüzde 95’i ihracata gidiyor. Biz geleneksel olarak üretilmiş, rafta bulabileceğiniz turşular üretmiyoruz. Biz tamamen hızlı tüketim restoranlarına, örneğin Mc Donalds gibi fast food zincirlerine özgü turşu üretiyoruz. Mc Donalds’ın dünyadaki 5 tedarikçisinden biriyiz ve hamburgerin, cheeseburgerin içinde gördüğünüz dilimli turşular, Fersan’dan Kemalpaşa’dan gönderiliyor. Türkiye’deki hızlı tüketim restoranlarına da turşu veriyoruz. Japonya’ya, Romanya’ya, Dubai'ye gittiğiniz zaman da Fersan’ın turşusunu görürsünüz ve ürünlerde yersiniz.”

'YENİ YATIRIM YAPACAĞIZ'
Geçtiğimiz yıl Manisa'da faaliyet gösteren Orka Sirke'yi satın aldıklarını ve yeni yatırım ile kapasite artışı yapmayı düşündüklerini söyleyen Güven, “Yeni bir tesis kurmak veya mevcut tesisin kapasitesini artırmak konusunda henüz tam bir karar vermedik. Fakat hangisi olursa olsun yine Kemalpaşa'da yolumuza devam edeceğiz ve bu büyümeyle çalışan sayımızı da 200'den 300'e çıkaracağız. Ayrıca Adana'nın şalgamını da İzmir'de üretmeyi başardık fakat henüz tanıtımını yapmadık. Sos üretiminde de örneğin Avrupa'nın en büyük hardal üreticisiyiz. Hedefimiz uluslararası piyasada 1.3 milyar dolarlık sirke ihracatında aldığımız payı artırmak. Mevzuattaki sorunlar ve gıda kodeksindeki eksiklikler tamamladıktan sonra yurt dışında Türk sirkesi kalitesiyle bilinir ve tercih edilir olacak” dedi. 



TENEKE KUTUDA İÇECEK OLDU
Kilo vermeye yardımcı, B vitaminlerini içeren sirkeyi farklı aromalarla hazırlayıp teneke kutularda detoks içecek olarak satışa çıkardıklarını aktaran Fersan Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Güven şunları söyledi: “Bu ürünlerle sağlıklı beslenenleri hedef aldık. Bu içecekleri gazsız olarak Japonya’da gördüm. Japonya bizim çok büyük bir ihracat pazarımız olduğu için insanlar bunu alıp, pipetini daldırıp içiyorlardı. Biz de Türkiye’ye uyarladık. İçinde sirke, B3, B6, B9 ve B12 vitamini var. Koruyucu, tatlandırıcı veya herhangi bir farklı bileşen yok. Bunu daha çok sporcular, sağlığına dikkat edenler ve çocuklar kullanıyor. Detoks içecekleri metabolizmayı hızlandırıp, kilo vermeyi de kolaylaştırıyor. Bizim ürünlerimizin asitlik oranları çok düşük, o nedenle günde birkaç tane bile içilse, sıkıntı yaratmıyor.”