Haber/ Murat ERVİN

Artan yatırım ve inşaat maliyetlerine karşın İzmir'de ocak ayından bu yana 14 sanayi tesisi yeni yatırım ve kapasite artışına yönelik olarak hazırladıkları Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu. Yatırım değeri açısından Aliağa'da HABAŞ Demir-Çelik firması tarafından yapılacak. Toplam 900 milyon dolarlık yatırım değerine sahip Soğuk Haddehane Tesisi projesi 24 ayda tamamlanıp 350 kişiye iş imkanı yaratacak.

2 PROJEDE 1250 İSTİHDAM

Listedeki ikinci büyük yatırım ise Ege Endüstri firması tarafından Gaziemir Serbest Bölgesi'nde 704 milyon 437 bin 126 liralık yatırımla hayata geçecek olan dingil ve süspansiyon üretim tesisi olacak. Toplam 500 kişiye iş imkanı sunacak projenin 12 ayda tamamlanarak hizmete girmesi bekleniyor. Yılbaşından bu yana ÇED başvurusu yapılan 14 firmanın yatırım değeri açısından üçüncü büyük firması ise Kardemir Çelik oldu. Toplam 700 milyon liralık yatırım değerine sahip Çelikhane ve Haddehane Tesisleri projesinde 750 işçi istihdam edilecek.

'YETER Kİ ÖNÜMÜZÜ GÖRELİM'

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen, söz konusu projelerin sanayicinin üretim heyecanını ve ısrarını yansıttığını söyledi. Enerji fiyatlarından lojistik ve hammaddeye kadar her alanda maliyetlerin arttığını vurgulayan Esen, buna karşın sanayicinin üretmeyi ve katma değer yaratmayı seçtiğinin altını çizdi. Artan döviz kurları ve ağır maliyetler karşısında bir çok firmanın yatırımını ertelerken ve İzmir'deki 14 firmanın 2.5 milyar liraya yakın bir meblağı 2 bin kişiye iş imkanı yaratmak için kullanmasından mutluluk duyduğunu kaydeden Esen, “Ekonomide yatırımcının önünü daha net görmesi halinde bu yatırımların çok daha artacağına inanıyorum. Fakat yetkililerden de özellikle ithalata bağlı üretim yapan ihracatçı firmaların elde ettikleri dövizin yüzde 25'lik kısmını Merkez Bankası'na satmak zorunda kalması ve bu oranın daha da artırılmak istemesi umarım bu tür yatırımları olumsuz etkilemez” ifadelerini kullandı.

6 FABRİKA DAHA

Kemalpaşa'da faaliyet gösteren Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) Başkanı Aydın Telseren, enerji ve üretim maliyetlerinde yaşanan büyük artışa rağmen, sanayicilerin zor şartlarda da yatırımdan vazgeçmediğini açıkladı. Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi’nde de fabrika inşaatlarının tüm hızıyla sürdüğünü aktaran Telseren, “Yıl sonuna kadar 6 fabrika daha üretime geçmeye hazırlanıyor. Tahsisli parsel sayımız 40’a ulaşmış olup, bölgenin tam doluluğundaki sanayi parselimiz 87 olacak. BAYOSB ve sanayicilerimiz pandemi dönemi ve Rusya Ukrayna savaşı etkisinde bile yatırımlarından vazgeçmedi. Sadece yeni yatırımlar gelmiyor, katılımcılar kapasitelerini de artırıyor” dedi.