Önceki gün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden 15 bakan, bakan yardımcıları ve bakanlık üst düzey yetkililerinin katılımıylşa açılan Agroexpo Tarım ve Hayvanlık Fuarı yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Fuarın ilk günü Türkiye’de ilk kez “Dünyada Tarımın Geleceği” konulu Uluslararası Tarım Bakanları zirvesi gerçekleşti. 14. Agroexpo etkinlikleriyle de dikkat çekti. Dünyanın en büyük traktör firmaları 2019 model traktörlerini ilk kez Agroexpo’da görücüye çıkardı. Traktör lansmanı sonrası İzmir İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği destekleriyle düzenlenen “Ağır Abiler Yarışıyor” yarışması eğlenceli anlara sahne oldu. Yoğun bir izleyici kitlesine sahip olan yarışmada özel olarak yetiştirilen 12 boğa sırayla tartıya çıktı. Yarışmayı Çamoğulları Hayvancılık’a ait 1255 kilo ağırlığındaki boğa kazanırken, firma sahibine İzelmak firması tarafından yem karma makinesi hediye edildi. İlk gününden ziyaretçi akınına uğrayan fuar 4 gün boyunca devam edecek etkinlikleriyle tarım sektörüne damga vuracak.

Son teknoloji ürünler

Fuarda ilk iki gün yaklaşık 200 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını söyleyen Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Tan, haftasopnu özellikle şehir dışından gelecek ziyaretçilerle hedefledikleri 350 bin ziyaretçiyi geçebileceklerini belirtti. Bir yıllık bir çalışma sonucu 850 katılımcı ile Türk çiftçisine en son teknolojilerle buluşturduklarını dile getiren Burak Tan, “Ziyaretçi sayımızdaki yükseklik çiftçimizin yeni teknolojilere gösterdiği ilginin göstergesi. Düzeenlediğimiz etkinliklerin de bunda payı var. Çiftçimiz sezon öncesi başta yeni traktör modelleri olmak üzere yeni ürünleri fuarımızda görebiliyor” dedi. Fuar öncesi yaklaşık 20 ülkede tanıtım çalışmaları yaptıklarının altını çizen Tan, “Bu ülkelerden alım heyetleri programları düzenledik. Başta İran olmak üzere Arap Ülkeleri ve Afrika ülkelerinden yoğun alım heyterimiz var. İkili görüşmeler dün başladı. İlk gün yaklaşık 500 ikili görüşme gerçekleşti” diye konuştu.

Türkiye'nin 52 ilinden otobüs organizsyonları düzenlediklerini hatırlatan Tan, şunları kaydetti; “İlk iki gün ziyaretçilermizin yaklaşık yüzde 40'ı şehir dışındandı. Uzak mesafelerden gelenleri de hesaba kattığımızda haftasonu bu oran yüzde 60'a çıkacak. Bizim Orion olarak organize ettiğimiz otobüslerle gelen ziyaretçiler ise toplam ziyaretçilerin yüzde 25'ini oluşturuyor.”

Agroexpo'nun kapladığı alan olarak Avrupa'nın 4. büyük fuarı olduğunu ancak ziyaretçi sayısı olarak Almanya ve İtalya'nın ardından üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Tan, Fuar İzmir'in E ve F hollerinin tamamlanmasıyla 2021 yılında kapladığımız alan olarak de 3.'lüğe yükseleceklerini dile getirdi.

Fuarın ikinci günü düzenlenen “Süt ve Ette Bilgi Kirliliği Paneli” ilgi çekti. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) tarından düzenlenen panele SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Tarım Yazarı Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, Perakende Uzmanı Sait Koç ve EÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Harun Raşit Uysal konuşmacı olarak katıldı. SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Bugün 82 milyon olan nüfusumuz, 2023’te 87 milyon, 2040 yılında 100 milyon olacak. Bu nüfusu besleme sorumluluğu, gıda maddesi üreten, temin eden, bu süreçleri kontrol eden ve düzenleyen herkesin omuzundadır. Çocuğu ile genci ile orta yaşlısı ile yaşlısı ile kadını ile erkeği ile bu nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesi gerekiyor. Bu nüfusu besleyebilmek için yoğun, sürekli, kaliteli, besleyici ve hesaplı gıda üretimi yapmak gerekiyor. Bugün ve gelecekte fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı, yetenekli ve dayanıklı olmasını istiyorsak da halkımızın günlük diyetinin mutlaka protein içermesi gerekiyor” dedi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) verilerine göre bir insanın günde vücut ağırlığı kg başına 0,83 gr protein tüketmesi gerektiğini vurgulayan Tezel, “Halkımızın gelişmiş ülkeler düzeyinde bedensel ve zihinsel gelişiminin teminatı en az onlar kadar hayvansal protein tüketebilmektir.

Bu ihtiyacı nüfusumuzun %92,3’ünün ikamet ettiği il ve ilçe merkezlerinde evlerin balkonunda ya da bahçesinde hayvan besleyerek karşılayamazsınız. Bununla birlikte ve en önemlisi bu amatör ve denetimsiz üretimin salmonella, şarbon, brusella, tüberküloz ve benzeri gibi risklerini de göz ardı edemezsiniz. 82 milyonluk bu genç nüfusu, sağlık risklerini gidererek, yüksek miktarda üreterek, kaliteli ama hesaplı gıda ile besleyebilmenin tek yolu denetim altındaki, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde üretilen, ambalajlı, güvenli, sağlıklı, güvenilir sınai üretimidir” diye konuştu.

SETBİR üyesi süt ve kırmızı et üreticilerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygun üretim yaptıklarını ve üretimleri her aşamada ulusal otoriteler tarafından denetlendiğini dile getiren Tezel, sözlerini şöyle sürdürü; “Yani sanayicinin ürettiği sütten ve etten kuşku duyuyorsanız,

üretim standardından, üretim yönteminden kuşku duyuyorsanız, kamuoyunun önünde dayanaksız suçlamalarda bulunmak yerine önce bu uluslararası ve ulusal otoritelere başvuruda bulunabilir, soru sorabilir ve hatta şikayet edebilirsiniz. Öte yandan, süt ürünleri söz konusu olduğunda bir gerçek de şu: “Sanayici” diye dudak bükülen firmaların hepsi, işledikleri sütü bu ülkenin köylüsünden çiftçisinden temin ediyor. Örneğin SETBİR üyesi süt sanayicileri, bu ülkede üretilen 22,1 milyon ton çiğ sütün 7,5 milyon tonunu, 500 bin çiftçiden temin ederek, sektörde çalışan ve sektöre hizmet eden paydaş sektörlere sağladığı dolaylı istihdamla birlikte 5 milyon kişinin geçinmesine katkıda bulunuyor.”

Yeni makinesini fuarda tanıttı

Kayhan Ertuğrul Makina’nın yeni üretimi KE 520 Kare Balya Makinası, 14. Uluslararası İzmir Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda ilk defa görücüye çıktı. Yeni tasarım KE 520’nin mahsulü ortadan toplama imkanı sunan estetik yapısı göze çarpıyor. Bu tasarım sayesinde; yakıt sarfiyatının azalması, hızlı manevra gibi çiftçiye kazanç sağlayacak faktörlerde makinenin öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. Her iki yanında bulunan destek tekerlekleri sayesinde; en zorlu, engebeli arazilerde bile kesintisiz çalışma sürdürülebiliyor. Özellikle çiftçilerin tarla dönüşlerinde kaybettiği zamanı en aza indirmek amacıyla tasarlanan bu yeni modeli oluşturan güçlü, dinamik yapısı sayesinde yakıt sarfiyatı da en aza indirgenip, toplama sisteminin tasarımı sayesinde homojen ve durmaksızın ürün akışı sağlanabiliyor.

İMPO ilgi görüyor

Fuarı bu yıl üçüncü kez katılan İMPO dalgıç pompa ürünleriyle dikkat çekiyor. Son tüketiciye ürünü bulunmayan firma tedarikçilerinin desteklemek amacıyla fuarda yer alıyor. Fuarda gördükleri ilgiden memnun olduklarını dile getiren İMPO Motor Pompa A.Ş. Pazarlama Sorumlusu Filiz Yıldırım, “Bayilerimiz kanalıyla ürünlerimizi alan tüketicilerin burada bizi ziyaret etmeleri ve bilgi almaları güven duymaları açısından önemli. Biz sekttörümüze Agroexpo'ya katılmaları konusund öncülük de ettik. İlk yıl sadece biz varken şuan 5 firma daha fuarda yer alıyor. Biz bundan sonraki yıllarda da katılmaya devam edeceğiz” dedi.